АКТУАЛЬНО

Криза довіри до влади: Що кажуть опитування

Верховна Рада та уряд України втратили довіру значної частини населення, згідно з результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у період із травня 2022 року до жовтня 2023 року. За даними опитування, зниження довіри до центральних інститутів влади в Україні стало помітним за цей період.

Довіра до президента, в особі якого на момент дослідження був Володимир Зеленський, знизилася з 91% до 76%. У той час як президент все ще залишається фігурою, якій найбільше довіряють в українській політиці, це зниження свідчить про те, що підтримка його дій скорочується серед населення.

Ситуація більш критична для уряду. Довіра до уряду впала з 74% до 39%. Це значне зниження свідчить про наростаючу критику політики уряду та його дій в українському суспільстві.

Найнижча довіра пов’язана з Верховною Радою. Довіра до парламенту знизилася з 58% до 21%. Це означає, що понад 75% респондентів не довіряють діям або рішенням, які ухвалює Верховна Рада.

Попри зниження довіри до центральних інститутів влади, певні інститути залишаються довіреними українцям. Збройні сили України та волонтери зберігають довіру 94% та 87% відповідно.

Згідно з коментарем Антона Грушецького, виконавчого директора КМІС, рівень критики зосереджується переважно на уряді та Верховній Раді, що частково пов’язано з можливим неефективним витрачанням місцевих бюджетів.

Поточна критика, особливо щодо місцевої влади, може загрожувати децентралізації та спричиняти можливу рецентралізацію влади.

Важливо зазначити, що опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю серед більш ніж 2000 респондентів у всіх регіонах України. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4%.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ