АКТУАЛЬНО

Курська операціія підриває імідж Путіна

За 24 роки при владі, Володимир Путін створив образ непорушного гаранта стабільності для Росії. Проте цей імідж почав похитатися через серію значних подій, включаючи війну в Україні, заколот Пригожина та теракт у Крокус-Сіті Холлі. Останні події, зокрема успішний наступ Збройних сил України в Курській області, викликали нові сумніви в його здатності забезпечити безпеку країни, повідомляє The Associated Press.

12 серпня на нараді з безпеки, Путін проявив неспокій під час обговорення ситуації в Курській області. Під час наради він перервав в.о. губернатора, який намагався перерахувати населені пункти, захоплені українськими військами. Російські офіційні особи та державні ЗМІ намагаються мінімізувати значення подій, зображуючи їх як гуманітарну катастрофу, а не серйозний напад.

Путін, який понад два десятиліття управляє Росією, завжди позиціонував себе як стабілізатор ситуації в країні. Однак з початком війни в Україні, а також через невдачі на фронті і внутрішні проблеми, його репутація почала знижуватися. Заколот Пригожина та теракт у Крокус-Сіті Холлі додали до цього неприємні обставини, що вплинули на його імідж.

Незважаючи на те, що російське державне телебачення продовжує підтримувати Путіна, незадоволення серед російських еліт зростає. Найджел Гулд-Девіс з Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважає, що еліти знаходяться у стані «незадоволеної згоди», але бояться початку боротьби за владу через непередбачуваність її результатів.

Експерт Юджин Румер з Програми Карнегі по Росії та Євразії зазначає, що навіть якщо Путін зазнає приниження, це навряд чи ослабить його владу. “Весь російський політичний і військовий істеблішмент є співучасником цієї війни і несе відповідальність за цю катастрофу,” – пише Румер.

Однак тривалість українського наступу створює нові військові та політичні виклики для Кремля. Важливою задачею для Путіна і його оточення стане впоратися з наслідками війни, які стають все очевиднішими. Ключове питання полягає в тому, як російські еліти реагуватимуть на можливість того, що війна може стати затяжною або навіть безнадійною під керівництвом Путіна.

Чи стане друга битва під Курськом поворотним моментом, як і перша битва під Курськом у часи Другої світової війни, поки що незрозуміло. Однак, як зазначив Шульманн, це створює враження, що ситуація в Росії стає дедалі складнішою.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ