АКТУАЛЬНО

Китай підключив до мережі найбільшу у світі сонячну електростанцію потужністю 5 ГВт

У понеділок Китай підключив до енергосистеми найбільшу в світі сонячну електростанцію. Її пікова потужність досягає 5 ГВт, а за рік експлуатації вона генерує до 6 ГВт·год електроенергії. Тепер три найбільші у світі сонячні ферми розташовані в Китаї: дві з потужністю 3 ГВт і одна на 5 ГВт. Аналітики зазначають, що національні лінії електропередач вже не справляються з розподілом такої великої кількості енергії.

Згідно з амбітним планом китайського уряду, в країні мають бути створені 455 ГВт потужностей на відновлюваних джерелах енергії — сонячній та вітровій. Сонячні станції будуються у віддалених пустельних районах, звідки енергія передається до центральних і східних прибережних мегаполісів. Це потребує створення сучасних ліній електропередач з мінімальними втратами. Проте вчені ще не до кінця розуміють вплив електромагнітних полів таких ліній на екосистему та клімат.

Нова сонячна електростанція, підключена в понеділок, має потужність 5 ГВт і займає площу 81 тис. га неподалік столиці Сіньцзян-Уйгурського автономного району міста Урумчі. За приблизними підрахунками, потужності цієї електростанції вистачить для забезпечення енергією 2 млн електромобілів протягом року. Для порівняння, щоб забезпечити енергією весь парк автомобілів США (285 млн), якби вони були електричними, знадобилася б сонячна ферма розміром зі штат Пенсільванія.

Сонячні електростанції мають багато переваг, крім використання безкоштовної енергії Сонця. По-перше, вони підтримують економіку Китаю. По-друге, вони витісняють викопну енергетику з її викидами. По-третє, вони раціонально використовують території, які не мають іншого застосування. Для густонаселених країн це не найкраще рішення, але ніщо не заважає виробляти енергію в пустелях і передавати її, наприклад, до Європи за допомогою підводних кабелів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ