АКТУАЛЬНО

Китай планує розробити прототип термоядерної електростанції до 2035 року

На закінчення минулого року в Китаї були створені дві нові структури з метою прискорення робіт з впровадження енергії термоядерного синтезу в практику. Ці заходи спрямовані на комерційне використання технології у найближчому майбутньому, а не лише на наукові дослідження. Якщо плани виконані за графіком, то до 2035 року у Китаї буде працювати прототип промислового термоядерного реактора, а до 2050 року планується будівництво термоядерних електростанцій по всій країні.

29 грудня 2023 року відбулася урочиста подія – започаткування державної компанії China Fusion Energy Inc. Ця компанія об’єднає дослідження та розробки в галузі термоядерної енергетики, які раніше велися різними науковими і приватними установами. Одночасно було створено консорціум, який об’єднав 25 організацій, в тому числі Китайську національну ядерну корпорацію (CNNC). Цей консорціум вирішуватиме ключові проблеми, що ускладнюють впровадження термоядерного синтезу в практиці.

Створення потужних організацій та об’єднання ресурсів свідчать про те, що центральна влада Китаю вважає перехід до термоядерної енергетики важливим для промисловості та економіки. Для фінансування цього проекту був створений відповідний фонд, в якому беруть участь як наукові організації, так і державні компанії, зокрема China Aerospace Science and Industry Corporation та State Grid Corporation of China.

13 членів консорціуму отримали завдання розв’язати першу десятку проблем, пов’язаних з термоядерною енергетикою, такі як розробка високотемпературних надпровідникових магнітів, матеріалів для термоядерних реакторів та високопродуктивних накопичувачів енергії. Перші кроки плануються до 2035 року з побудови промислового прототипу термоядерного реактора та до 2050 року із впровадження технології в широкому масштабі.

Ключовий внесок в цей процес будуть мати дві наукові організації: Південно-Західний інститут фізики (SWIP) та Інститут фізики плазми (IPP). Китай, затримавшись у гонці за термоядерною енергією, активно вирівнює втрати. З 2011 по 2022 рік Китай подав більше патентів у галузі термоядерного синтезу, ніж будь-яка інша країна.

Улітку 2023 року термоядерний реактор HL-2A вперше згенерував плазму із струмом понад 1 млн ампер у режимі покращеного утримання, а експериментальний удосконалений надпровідний токамак (EAST) став першим в світі, здатним працювати з тривалістю імпульсу 1056 секунд. Це досягнення дозволяє китайським вченим сподіватися стати піонерами у впровадженні практичного термоядерного синтезу та створенні “штучного Сонця” на Землі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ