АКТУАЛЬНО

Китай відновлює доступ для іноземців до гори Еверест після пандемії

Після перерви, зумовленої пандемією COVID-19, Китай збирається відновити прийом іноземних альпіністів для підкорення Евересту через Тибет.

Адріан Баллінджер, відомий альпініст, який вже восьмиразово підкорював Еверест, віддає перевагу Тибетському маршруту до вершини гори, який виходить з півночі, навпаки від більш популярного Непальського маршруту з півдня.

У цьому році він очолить групу альпіністів через свою компанію Alpenglow Expeditions.

Дозвіл на використання китайського маршруту на Еверест розповсюджує Китайська тибетська альпіністська асоціація (CTMA), а не офіційні представники туризму чи ради в Пекіні.

Хоча офіційного повідомлення від уряду Китаю ще не було, найімовірніше, що перепустки будуть видані. Альпіністи зазвичай дізнаються про відкриття тибетської сторони Евересту, коли CTMA розсилає прайс-лист на сезон, в якому вказані всі витрати, включаючи послуги яків, місцевих гідів, перекладачів і транспорт з Лхаси до базового табору Евересту.

Для отримання туристичних віз в Китай, іноземці також повинні отримати окрему візу в Тибет, який є напівавтономним регіоном. У цьому процесі їм допомагає CTMA.

Щорічно надається лише обмежена кількість дозволів на підкорення Евересту – не більше 300. Такі сходження зазвичай відбуваються від кінця квітня до середини травня. Команда Баллінджера планує прибути до Китаю 25 квітня, попередньо здійснивши акліматизацію вдома, щоб ефективно використати час.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ