АКТУАЛЬНО

Китай введе в експлуатацію першу в світі атомну електростанцію четвертого покоління

На сході Китаю, в провінції Шаньдун, розпочала комерційну експлуатацію перша в світі атомна електростанція (АЕС) четвертого покоління з високотемпературним реактором із газовим охолодженням HTGR.

АЕС “Шидаовань” розташована на узбережжі Жовтого моря і є повністю національним китайським проєктом, з усіма правами інтелектуальної власності у Китаї. Основними підрядниками проєкту є компанія China Huaneng Group, один із провідних державних виробників електроенергії в Китаї, провідний університет країни – Університет Цінхуа, та Китайська національна ядерна корпорація.

Потужність АЕС наразі становить 200 МВт, а рівень локалізації виробництва обладнання досягає 93,4%. Перед введенням в експлуатацію АЕС успішно пройшла випробування стабільної безперервної роботи протягом тижня (168 годин).

Більше 500 компаній брали участь у реалізації проєкту, який розпочався у грудні 2012 року, і за дев’ять років, у грудні 2021 року, на ній вперше згенеровано електроенергію.

АЕС “Шидаовань” відрізняється підвищеними показниками безпеки та має кілька рівнів запобіжників для уникнення розплавлення чи витоку радіоактивних матеріалів. Реактор HTGR є передовим типом реактора, що гарантує підвищену надійність та міцність з використанням ядерних енергетичних технологій четвертого покоління, забезпечуючи максимальну безпеку навіть у разі повної втрати потужності охолодження без необхідності втручання фахівців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ