АКТУАЛЬНО

Китай вводить обмеження на експорт космічних та авіаційних компонентів

Китай оголосив про введення нових обмежень на експорт космічних і авіаційних компонентів, що стане значним кроком у його політиці національної безпеки та контролю над технологіями. Це рішення було оголошено на тлі зростаючої напруженості у міжнародних відносинах та посилення глобальної конкуренції у сфері високих технологій.

Китай контролюватиме експорт деяких авіаційних і космічних компонентів з 1 липня. Під час даної заяви Міністерство торгівлі Китаю послалось на необхідність захисту національної безпеки та інтересів країни.

Як здійснюватиметься експорт.

Ті, хто бажає експортувати предмети, включаючи аерокосмічні структурні компоненти, а також обладнання та програмне забезпечення, що використовується у виробництві двигунів, серед іншого, повинні будуть подати заявку на експортну ліцензію, яка має бути спільно підписана Митним управлінням Китаю та Центральною військовою комісією.

“З метою захисту національної безпеки та інтересів, а також виконання міжнародних зобов’язань, таких як нерозповсюдження, зі схвалення Державної ради та Центральної військової комісії було вирішено запровадити експортний контроль за наступними пунктами”, – йдеться в заяві Міністерства торгівлі Китаю.

До списку обмежень увійшли зокрема:

газотурбінні двигуни,
прес-форми для виготовлення деталей скафандрів,
обладнання та програмне забезпечення, що використовуються для їх виготовлення,
передові полімери, які використовуються в куленепробивному одязі.

Однак адміністрація президента США Джо Байдена, яка також займається передовими технологіями повідомляла, посилила обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю.

У Білому домі вважають, що КНР може використовувати електронні чіпи для виробництва високоякісної зброї.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ