АКТУАЛЬНО

Китай як потенційний миротворець

У світлі триваючого конфлікту між Росією та Україною, китайський лідер Сі Цзіньпін підняв ставку, активізувавши зусилля щодо мирного врегулювання ситуації. Як повідомляє Bloomberg, Китай прагне стати ключовим гравцем у процесі завершення війни, незважаючи на значну критику з боку США та Європи, які закидають Пекіну підтримку Кремля.

Глава КНР Сі Цзіньпін активізує зусилля з метою закінчити війну Росії та України. Байден може піти на угоду з Пекіном.

Оскільки і Київ, і Москва стикаються з тиском усередині країни і за кордоном, які вимагають знайти спосіб покласти край війні, Китай минулого тижня прийняв першого високопоставленого чиновника з України від початку конфлікту 2022 року – міністра закордонних справ Кулебу.

Після зустрічі з ним глава МЗС Ван Ї сказав, що обидві сторони сигналізують про готовність до переговорів, зазначає Bloomberg.

У неділю Пекін продовжив цю роботу, направивши свого спеціального посланця Лі Хуея до Бразилії, Південної Африки та Індонезії, щоб «створити умови для відновлення мирних переговорів». Це країни, які також утрималися від введення санкцій проти Росії.

Агентство пише, що сплеск активності підкреслює прагнення Сі здобути значнішу дипломатичну роль у той час, коли Київ і Європа готуються до різкої зміни зовнішньої політики з боку свого найважливішого союзника: кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп пообіцяв покласти край війні в Україні «протягом 24 годин», якщо він переможе на виборах у США, в той час як його кандидат на посаду віцепрезидента Джей Ді Венс критикував підтримку Києва.

Китай не змінив позиції, але бачить можливість заявити про себе як про сильнішого гравця, заявив Олександр Габуєв, директор Євразійського центру Карнегі в Росії, додавши, що переговори можуть відбутися вже цього року.

«Китай готується до наступних раундів переговорів», – сказав він, зазначивши, що президент Джо Байден, який йде, також може спробувати укласти угоду, щоб закріпити свою зовнішньополітичну спадщину.

«Пекін хоче отримати свою частку успіху і позиціонувати себе так, щоб відігравати конструктивну роль і бути відзначеним за це», – підсумував експерт.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ