АКТУАЛЬНО

Науковці висвітлили, чому взимку рекомендується скоротити робочий час

Учені розкрили причину того, чому взимку людям бажано працювати менше. З приходом холодів та скороченням тривалості світлового дня багато осіб стикаються зі зниженням настрою, що може викликати апатію та депресію.

Під час зимового періоду багато людей стикаються із гіперсомнією, скаржаться на пригнічений настрій. Науковці з Університету Суїнберн в Австралії вказують, що біологічний годинник не може належним чином синхронізуватися з годинником пробудження та роботи. Це може призводити до того, що “внутрішній” годинник намагається переконати людину прокидатися не раніше 09:00, оскільки за вікном ще темно, хоча вона повинна вставати вже о 07:00.

Такий порушений режим може призводити до пропуску важливої фази сну, що загрожує розладом у виробленні важливих гормонів та інших хімічних речовин організмом. Вчені характеризують це явище як соціальний джетлаг – невідповідність між біологічним годинником людини та реальним часом, пов’язаним із роботою, навчанням та іншими щоденними справами. Це явище може негативно впливати на самопочуття особи, як на фізичному, так і на емоційному рівні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ