АКТУАЛЬНО

Лихоманка Денге розповсюджується по Європі

Епідеміологи створили глобальну карту ризиків поширення лихоманки денге та прогнозують зростання загрози цієї хвороби в Європі. Особливо небезпечними виявилися регіони на півдні Франції та півночі Італії, де сприятливий клімат дозволяє швидко розмножуватися тигровим комарам, що є переносниками вірусу.

Тигрові комарі, які вже поширилися в Європу, хоча і не становлять значної загрози для України через помірний клімат, стають небезпечними в інших частинах континенту. За новою моделлю, представленою в журналі Nature Communications, епідеміологи врахували фактори, що впливають на поведінку комарів: комахи, що розвиваються в оптимальних умовах, живуть довше і несуть більший ризик поширення хвороби.

З 2000 по 2022 рік кількість випадків лихоманки денге різко зросла — від 500 тисяч до 4,2 мільйона. Причинами цього стали глобальні зміни, зокрема кліматичні зміни та активні міграційні процеси. В новій моделі прогнозування науковці також врахували вплив середовища на здатність комарів переносити вірус. Це дає змогу медичним установам вчасно реагувати на можливі спалахи і знижувати ризики зараження.

Денге вже поширюється в Європі. Наприклад, на півдні Франції 44-річна британська туристка заразилася вірусом денге, не покидаючи країни. Вона також передала інфекцію своїм близьким, що свідчить про внутрішньоєвропейське поширення хвороби.

На Фіджі для контролю над популяціями комарів-векторів денге використовують дрони, які розпилюють комарів, заражених бактеріями, що перешкоджають їхньому розмноженню. Цей підхід зменшив кількість небезпечних комах і може бути використаний в інших регіонах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ