АКТУАЛЬНО

Макрон розглядає можливість відставки після провалу на виборах до Європарламенту

Згідно з повідомленням Europe 1, президент Франції Емануель Макрон може вирішити достроково скласти повноваження у випадку, якщо його політична партія «Відродження» зазнає поразки на дострокових виборах. Це рішення він почав обговорювати з найближчим оточенням після того, як вирішив розпустити нижню палату парламенту. Однак офіційний Єлисейський палац відкидає подібні коментарі.

“Відставка президента — це не табу. Так, сьогодні треба розглядати всі сценарії. Він готовий пожертвувати закінченням свого п’ятирічного терміну”, — передає видання слова одного з його родичів.

За даними Euractiv, ультраправі з “Національного об’єднання” Марін Ле Пен очікують найбільшу підтримку на виборах, можливо, наберуть від 235 до 265 депутатів. Для отримання більшості потрібно 289 мандатів. Центристські сили можуть розраховувати на 125–155 депутатських мандатів, ліві — на 115–145.

Рішення Макрона має велике значення, оскільки його відставка разом із програшем “Відродження” на дострокових виборах означатиме, що в парламенті наберуть силу праві та ліві партії. Це може ускладнити політичну ситуацію і загрожувати стабільності країни на довгий час.

На виборах до Європарламенту партія “Відродження” набрала 15,2% голосів, “Національне об’єднання” — 31%. Рішення Макрона про розпуск було несподіваним для багатьох, зокрема для членів його коаліції.

У Кремлі, коментуючи результати волевиявлення громадян ЄС, закликали викинути Шольца й Макрона “на помийку історії”. Праві сили дійсно покращили свої позиції, але центристи на європейському рівні зуміли втримати удар, і це, ймовірно, не суттєво вплине на підтримку України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ