АКТУАЛЬНО

Захисниця постачань зброї Україні бере курс на Європарламент

Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн, відома німецька політик і фахівець у галузі оборони, заявила про свою участь у виборах до Європарламенту, які відбудуться 9 червня 2024 року. Її основна мета – отримати більше підтримки для України, ставши активним учасником європейської політики.

Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн, яка очолює комітет з питань оборони в німецькому Бундестазі, вже отримала широку підтримку внутрішньопартійного з’їзду Вільної демократичної партії (FDP) в Берліні, отримавши 90% голосів. Існують великі шанси, що вона отримає мандат у Європейському парламенті, особливо з урахуванням того, що на цих виборах в Німеччині відсутній пороговий бар’єр.

В разі обрання Штрак-Ціммерманн у Європарламент канцлер Олаф Шольц, представник соціал-демократів, може відчути полегшення, особливо стосовно критики щодо постачання зброї в Україну. Штрак-Ціммерманн відома своїми стримуваннями в критиці Шольца та його урядової коаліції.

В останні місяці вона активно висловлювалася щодо ситуації в Україні, осуджуючи Росію за надмірні вагання та висуваючи вимоги, зокрема щодо отримання крилатих ракет Taurus. Штрак-Ціммерманн стала важливим голосом у питаннях безпеки та оборони, і в разі обрання в Європарламенті її критика може стати ще більш активною, особливо в інтернет-просторі, інтерв’ю та телевізійних обговореннях.

Свою популярність власній партії Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн продемонструвала ще на початку січня під час святкування Трьох царів у Штутгарті. На цьому традиційному заході Вільна демократична партія (ВДП) отримує новорічний настрій.

Навіть при невеликих показниках у опитуваннях, Штрак-Ціммерманн впоралася із завданням і навіть випередила вразливого лідера партії та федерального міністра фінансів Крістіана Лінднера. Її виступ на сцені Державного театру Штутгарта, зведеного у стилі бароко, отримав бурхливі оплески від публіки.

Найвідоміша політичка у сфері оборони в Німеччині після Бориса Пісторіуса, міністра оборони, зустріла цей успіх із гумором, зауваживши: “Я ще нічого не сказала. Але я можу сказати, що ви добре настроєні”. Її позитивний прийом підкреслює її популярність серед членів партії та готовність виправдати очікування виборців.

Протягом 20 хвилин виступу на конференції, присвяченій темі “Європа та Україна”, Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн стала голосом за співпрацю між Європою та Україною для забезпечення миру та свободи. Вона підкреслила, що для цього Європейський Союз повинен продовжувати надавати підтримку Україні, вказавши, що Німеччина не може це робити самотужки.

Штрак-Ціммерманн висловила переконання, що Україна може виграти війну проти Росії, але лише за умови нашої економічної, гуманітарної та військової підтримки. Вона висловила підтримку не лише військовим, але і дипломатичним рішенням конфлікту, зауваживши, що сила є ключем до успіху в дипломатії.

Політик закликала до більшої підтримки України в боротьбі з Росією та виступила за спільну зовнішню політику Європейського Союзу. Вона також висловила ідею про необхідність створення європейської армії у довгостроковій перспективі та підтримала ініціативу відкриття Бундесвера для осіб без німецького паспорта. За її думкою, національність солдата вже не повинна мати значення, і важливо думати з європейської перспективи.

Питання можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента США викликає особливу тривогу для Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн, політичної діячки, яка акцентує на необхідності зменшення залежності Європи від Сполучених Штатів. Зокрема, вона розглядає можливі наслідки для України, якщо Трамп повернеться до Білого дому після виборів у листопаді 2024 року.

Враховуючи можливість того, що республіканець може суттєво зменшити або припинити підтримку України у відстоюванні від Росії, Штрак-Ціммерманн висловлює обурення щодо постійного витріщання на США та вважає його проблематичним.

Зазначаючи різницю у підходах між Німеччиною та іншими країнами Європейського Союзу у питанні допомоги Україні, вона закликає Німеччину, як четверту найпотужнішу економіку світу, відправити сигнал про те, що “ми робимо ще більше для України”. Водночас вона сподівається на більшу підтримку від інших країн ЄС.

Наголошуючи на необхідності збалансованості між Німеччиною та іншими європейськими країнами у наданні допомоги Україні, Штрак-Ціммерманн висловлює своє враження від нерівноваги в цьому питанні. Вона також зазначає, що канцлер Олаф Шольц хоче отримати рішення щодо виду зброї, яку бажають постачати інші країни ЄС, до початку лютого.

В Україні отримання ордена “За заслуги” стало для політика Вільної демократичної партії (ВДП) визначним моментом, свідченням великої поваги. Президент Володимир Зеленський вручив цю високу нагороду також міністерці закордонних справ Німеччини Анналені Бербок та депутату Бундестагу Антону Гофрайтеру.

Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн висловила своє враження від цієї честі, називаючи себе “дуже зворушеною”. Вона розглядає отримання ордена як стимул і зобов’язання продовжувати підтримувати Україну у боротьбі проти агресії Росії. Депутатка визнає важливість надання Україні необхідної підтримки.

Проте, в домінантій німецькій політичній арені, де вона спеціалізується на оборонних питаннях, постають і критичні оцінки. Зокрема, найвідоміша феміністка Німеччини Аліса Шварцер критикує Вільних демократів, вважаючи, що більше зброї може вести до більше смертей. Штрак-Ціммерманн із спокоєм ставиться до цієї критики, визнаючи, що політика завжди викликає різноманітні погляди. Вона вбачає у своєму ставленні можливість діяти вільно після розуміння неможливості задовольнити всіх у політиці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ