АКТУАЛЬНО

Макрон вимагає зберегти французьку мову від впливу інклюзивності

Франція опинилася в центрі запеклих суперечок щодо використання гендерно-нейтрального письма в адміністративних документах і національній освіті. Президент Франції, Емманюель Макрон, закликав співвітчизників зберегти французьку мову і не піддаватися тренду гендерної інклюзивності. Цей крок викликав поділ думок у країні, розділивши французьке суспільство на прихильників мовної чистоти і захисту традицій і тих, хто прагне зробити французьку мову більш гендерно-нейтральною.

У понеділок увечері Сенат Франції обговорював законопроєкт, який передбачає заборону гендерно-нейтрального письма в адміністративних документах, зокрема трудових контрактах, оголошеннях про роботу, внутрішніх правилах компаній і навіть національному освітньому кодексі. Документи, написані гендерно-нейтральною мовою, можуть бути визнані недійсними. Цей законопроєкт відновлює давні дебати між правими мовними пуристами та прихильниками гендерної інклюзивності.

Президент Макрон у своєму зверненні на відкритті нового мовного центру у Віллер-Котре закликав зберегти французьку мову і не піддаватися духу часу.

“Ми повинні дозволити мові жити, надихатися іншими, запозичувати слова з іншого кінця світу… і продовжувати винаходити їх, але при цьому зберігати фундаментальні основи, основи граматики, силу синтаксису і не піддаватися духу часу”, – сказав Макрон на відкритті нового мовного центру у Віллер-Котре.

Його позицію зустріли оплесками натовпу, до якого входили історики, філософи, лінгвісти та французькі письменники.

Феміністичні групи у Франції борються за впровадження гендерно-нейтрального письма в мову вже десятиліттями. Однак, ліві критики вважають пропозицію про заборону гендерно-нейтрального письма ретроградною і спробою консерваторів маргіналізувати жінок. Прихильники заборони стверджують, що інклюзивне письмо створює додаткові труднощі для неписьменних людей або тих, у кого є дислексія.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ