АКТУАЛЬНО

Масові протести у Будапешті: вимагають відставки Орбана

В Угорщині вибухнули масові протести після звинувачень у корупції в адресу прем’єр-міністра Віктора Орбана. Прихильники опозиційного лідера Петера Мадьяра сподіваються, що його зусилля допоможуть змінити політичний ландшафт країни.

Тисячі людей вийшли на вулиці Будапешта, щоб вимагати відставки Орбана. Учасники маршу пройшли від генеральної прокуратури до Конгресу, багато з них несли факели. Протести спалахнули після оприлюднення аудіозапису, на якому чути голос колишнього міністра юстиції Юдіт Варгі, яка звинувачує угорську владу в корупції.

Петер Мадьяр, колишній політичний діяч та колишній чоловік Варгі, виступив як інформатор, розкриваючи деталі корупційної схеми. Він закликав до протесту перед Генеральною прокуратурою Будапешта з вимогою незалежного та об’єктивного розслідування і покарання всіх винних. Демонстранти мають намір пройти маршем до угорського парламенту і вимагати відставки уряду.

Мадьяр опублікував голосовий запис Варгі на своїй сторінці у Facebook та YouTube, розкриваючи деталі видалення доказів у судових протоколах чиновниками для приховування своєї причетності до корупційних схем. Мадьяр передав запис прокуратурі для використання як доказ у справі.

Центром уваги є Пал Волнер, колишній держсекретар Міністерства юстиції, та Дааді Шадрі, колишній голова служби судових приставів, які обидва звинувачені у хабарництві. Вони заперечують свою вину. Прокуратура планує проаналізувати записи, можливо зроблені Мадьяром у січні 2023 року, та зібрати додаткові докази.

У Будапешті 15 березня 2024 року Петер Мадьяр звернувся до десятків тисяч людей, оголошуючи про свої плани заснувати нову політичну партію, спрямовану на протистояння Віктору Орбану. Підтримувачі Мадьяра вірять, що його становище як колишнього внутрішнього інсайдера може змінити політичну систему Угорщини. Багато хто вважає Угорщину країною з диктаторським режимом, який коріниться глибоко.

Мадьяр виступав проти корупції в уряді Угорщини, обвинувачуючи Орбана в створенні олігархічної системи, де багаті збагачуються за рахунок несправедливих державних контрактів. Особливо він критикував Анталя Рогана, голову департаменту, який контролює медіа-монополію прем’єр-міністра Орбана. Опубліковані у вівторок записи, ймовірно, свідчать про те, що Роган керував спробами підробити докази на суді.

Слід згадати, що президент Віктор Орбан підтримував проросійську позицію з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він неодноразово заявляв, що Україна не потребує допомоги і робив усе можливе, щоб дискредитувати нашу країну в очах партнерів. Прем’єр-міністр Угорщини розкрив плани щодо війни з Україною після зустрічі з колишнім президентом США Дональдом Трампом 9 березня. Здається, що  Трамп не має наміру підтримувати або фінансувати нашу країну у разі повернення до влади після виборів. Однак він має план, як завершити цю війну.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ