АКТУАЛЬНО

Мексика відкрила перший відреставрований відрізок міжокеанської залізниці

В кінці грудня 2023 року в Мексиці відзначився історичний момент з запуску відновленої міжокеанської залізниці на перешийку Теуантепек, відомої як “Лінія Z”. Новий маршрут простягається на 309 кілометрів і з’єднує Коацакоалькос на узбережжі Мексиканської затоки з Саліна-Крус на узбережжі Тихого океану. Ця ініціатива є ключовою частиною проекту, що включає трійку ліній загальною протяжністю 1087 км, які планується відремонтувати та ввести в експлуатацію до середини 2024 року.

Залізниця буде використовуватися як для вантажних, так і для пасажирських перевезень. Однак головний акцент проекту спрямований на відродження історичного Міжокеанського коридору, який був вперше введений в експлуатацію в 1907 році для транспортування вантажів із Тихого океану на східне узбережжя США. За своєю славою коридор обслуговував приблизно 60 поїздів на день, сприяючи розвитку Саліна-Крус і Коацакоалькоса. Проте його значення зменшилося після відкриття Панамського каналу в 1914 році.

Цікаво відзначити, що зараз порти Саліна-Крус і Коацакоалькос разом із залізничною інфраструктурою перебувають під управлінням Ferrocarril del Istmo de Tehuantepec, державного підприємства, яке входить до складу ВМС Мексики. У минулому році це підприємство долучило до себе ще 127 км міжокеанської залізниці.

Щодо інших елементів Трансперешийкової залізниці, проект включає відновлення двох інших залізничних ліній, одна з яких пролягає до кордону з Гватемалою, і модернізацію чотирьох портів взагалі. Уряд Мексики розраховує привернути приватні інвестиції, створюючи індустріальні парки на перешийці. Планується обробляти до 1,2 мільйона TEU щорічно, а залізниця має стати ефективнішим і швидшим варіантом транспортування вантажів до Панамського каналу.

Щодо пасажирського руху, наразі між двома узбережжями курсує лише один потяг, який відправляється з кожної кінцевої станції щоденно. В разі збільшення попиту може бути розглянута можливість збільшення кількості поїздів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ