АКТУАЛЬНО

Українців запитали, що вони думають про боротьбу з корупцією. Результат дивує!

Більшість українців – 59% – вважають, що в Україні справді є спроби боротьби з корупцією та позитивні зрушення в цьому напрямку.

Водночас третина опитаних вважає, що ці дії скоріше свідчать про безнадійну корумпованість і відсутність будь-яких змін у країні.

Соціологи зазначають, що раніше такі запитання не ставили в такому формулюванні, тому складно говорити про динаміку настроїв.

Цікаво, що порівняно з попередніми роками думки українців про боротьбу з корупцією стали більш оптимістичними. Наприклад, якщо 2018 року лише 25% вважали, що боротьба з корупцією ведеться “скоріше ефективно”, то взимку 2022-2023 року так вважали вже 50%. Це може вказувати на більш позитивне сприйняття ситуації серед населення.

З плином часу, від Заходу на Схід країни, зменшується число тих, хто вважає, що боротьба з корупцією реальна. Але в інших регіонах, крім Сходу, більше людей оцінюють ситуацію позитивно, ніж негативно.

На Заході 65% переконані, що боротьба з корупцією проводиться, тоді як на Сході таких менше – 49%. У Центрі країни 60% опитаних позитивно оцінюють ситуацію, а на Півдні – 53%.

Крім того, варто зазначити, що ставлення до територіальних поступок залежить від оцінки ситуації з корупцією. Лише 4% з тих, хто бачить позитивні зміни, готові до таких поступок, тоді як серед негативно налаштованих до корупції громадян 25% згодні на територіальні поступки. Це підкреслює зв’язок між сприйняттям боротьби з корупцією та готовністю до територіальних компромісів.

Це опитування проводилося з 29 вересня до 9 жовтня і охоплювало 1010 респондентів з усіх регіонів України (за винятком АР Крим). Результати опитування дають змогу робити висновок про більш оптимістичне сприйняття ситуації серед українців, навіть в умовах воєнних подій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ