АКТУАЛЬНО

Менше половини українців вірять у перемогу, кожен п’ятий уже згоден на заморозку конфлікту

Менше половини українців, 45%, усе ще сподіваються, що в конфлікті з Росією їхній країні вдасться відновити кордони 1991 року. Німецька Berliner Zeitung відзначає негативну динаміку, бо у вересні 2023 року таких було 68%, а у 2022 році навіть 74%. Такі дані показало репрезентативне опитування вашингтонського International Republican Institute (IRI).

Німецьке видання зазначає, що досі уряд Володимира Зеленського відмовлявся від перемовин із Росією до виходу на кордони 1991 року багато в чому тому, що в суспільстві ця позиція мала підтримку, тому нові настрої в українському суспільстві можуть “змінити вітер” в українській політиці. Зараз лише 7% вірять, що Київ поверне Донбас, і ті самі 7% вірять у встановлення українського контролю над Кримом.

Газета також відзначає різницю в сприйнятті ситуації між поколіннями. Тоді як серед людей старше 51 року 52% заявляють про можливу перемогу України, серед молоді настрої набагато похмуріші.

“Тільки 37 відсотків молодих людей у віці від 18 до 35 років вірять, що кордони 1991 року будуть відновлені”, – повідомляє Berliner Zeitung.

В українському суспільстві також немає єдності у визначенні мети конфлікту. 39% вважають, що пріоритетом Києва має бути відновлення територіальної цілісності. 23% вважають вступ до НАТО найважливішою метою бойових дій, 11% називають вступ до ЄС. Однак уже 19% називають “заморозку війни” метою, яку має переслідувати керівництво України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ