АКТУАЛЬНО

Міграція підриває авторитет лідерів від Байдена до Макрона. Хто буде наступним?

Зростаюче занепокоєння виборців щодо міграції є загрозою для правлячих партій напередодні виборів у США, Великій Британії та ЄС наступного року.

БРЮССЕЛЬ – Західні лідери намагаються вирішити, як впоратися з двома епохальними війнами на Близькому Сході та в Україні. Але є ще одна проблема, набагато ближча до дому, яка виводить з рівноваги уряди в Європі та Америці: міграція.

Останніми днями президент США Джо Байден, його французький колега Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак потрапили в халепу на тлі сильного внутрішнього тиску, спрямованого на боротьбу з імміграцією; всі троє в результаті виявилися ослабленими. Ставки високі, оскільки американські, британські та європейські виборці йдуть на виборчі дільниці у 2024 році.

“Існує спокуса шукати швидких рішень”, – сказав Рашмін Сагу, директор програми міжнародного права аналітичного центру Chatham House в Лондоні. “Але нелегальна міграція є надзвичайно складною проблемою. І її вирішення вимагає довгострокового політичного мислення, що виходить за межі національних кордонів”.

Оскільки передвиборча кампанія вже розпочалася, довгострокові плани може бути важко знайти. Ультраправі, антимігрантські популісти, які обіцяють різкі відповіді, отримують підтримку в багатьох західних демократіях, змушуючи основні партії рахувати витрати. Менше місяця тому в Нідерландах прагматичні голландські центристи програли антимігрантському радикалу.

Хто буде наступним?

Ріші Сунак, Велика Британія
У Великій Британії прем’єр-міністр Ріші Сунак перебуває під тиском членів власної правлячої Консервативної партії, які побоюються, що виборці покарають їх за нездатність уряду взяти під контроль міграцію.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак виступає під час прес-конференції в Дуврі 5 червня 2023 року в Дуврі, Англія | Фото Yui Mok/WPA через Getty Images
Сім років тому виборці підтримали Brexit, бо євроскептики обіцяли “повернути контроль” над кордонами Великої Британії. Натомість зараз картина більш хаотична, ніж будь-коли. Минулого місяця Великобританія зафіксувала рекордні показники чистої міграції, а уряд досі не зміг зупинити невеликі човни з шукачами притулку, які перетинають Ла-Манш.

Сунак зараз знаходиться на лінії вогню. Він дав обіцянку “Зупинити човни”, яка стала центральним елементом його прем’єрства. У процесі цього він розпалив війну у своїй і без того розколотій партії щодо того, як далеко має зайти Британія.

Згідно з угодою Сунака з Руандою, центральноафриканська країна погодилася переселити шукачів притулку, які прибули до британських берегів на невеликих човнах. Прем’єр-міністр заявив, що ця політика в першу чергу стримуватиме мігрантів від морських переправ до Великої Британії. Але план був скасований Верховним судом у Лондоні, і тепер торі Сунака не можуть дійти згоди щодо того, що робити далі.

Переживши те, що загрожувало катастрофічним бунтом у парламенті у вівторок, британський прем’єр все ще стикається з жорстокою битвою в законодавчому органі щодо запропонованого ним закону про Руанду на початку наступного року.

У Сунака закінчується час, щоб знайти рішення. Вибори очікуються наступної осені.

Еммануель Макрон, Франція
Французький президент зазнав несподіваного удару, коли нижня палата парламенту відхилила цього тижня його головний імміграційний законопроект.

Президент Франції Еммануель Макрон в Єлисейському палаці в Парижі, 21 червня 2023 року | Ludovic Marin/AFP via Getty Images
Після поразки на парламентських виборах минулого року, проведення законодавства через Національні збори стало для Макрона складним процесом. Він неодноразово був змушений покладатися на голоси правої партії “Республіканці”.

Законопроект Макрона про імміграцію мав задовольнити як консерваторів, так і лівоцентристів завдяки ретельно продуманому поєднанню репресивних і ліберальних заходів. Але Національні збори, які розколоті між центристами, лівими і ультраправими, проголосували проти цього закону в перший же день дебатів.

Тепер Макрон шукає компроміс. Уряд доручив спільному комітету сенаторів і депутатів шукати угоду. Але, швидше за все, їхній текст буде жорсткішим, ніж початковий проект, враховуючи, що в Сенаті домінують правоцентристи – і це стане проблемою для лівих законодавців Макрона.

Якщо компроміс не буде знайдений, ультраправе “Національне об’єднання” Марін Ле Пен зможе скористатися невдачею Макрона напередодні виборів до Європейського парламенту в червні наступного року.

Але навіть якщо французькому президенту вдасться викрутитися, цей епізод, швидше за все, ознаменує кінець його “ні лівої, ні правої” політичної пропозиції. Це також викликає серйозні сумніви щодо його здатності приймати закони на суперечливі теми.

Джо Байден, США
Імміграційна криза – одна з найприкріших і найтриваліших внутрішніх проблем для президента Джо Байдена. Він прийшов на посаду, пообіцявши змінити політику свого попередника Дональда Трампа і побудувати “справедливу і гуманну” систему, але побачив, що Конгрес не підтримав його план всеосяжної імміграційної реформи.

Президент США Джо Байден робить паузу під час виступу в Де-Мойні, штат Айова, 15 липня 2019 року | Фото Джастіна Саллівана / Getty Images
Білий дім зіткнувся з потоком мігрантів на південному кордоні країни, навантаженим десятиліттями існуючою системою, нездатною впоратися з сучасними міграційними моделями.

Напередодні президентських виборів наступного року республіканці вхопилися за це питання. Лідери республіканських штатів подали позови проти адміністрації і відправили автобуси з мігрантами до міст, де правлять демократи. А у Вашингтоні республіканці в Конгресі прив’язали президентський пакет зовнішньої допомоги, який включає фінансування України та Ізраїлю, до радикальних змін у прикордонній політиці, поставивши Білий дім у скрутне становище, оскільки чиновники Байдена ведуть переговори про імміграційну політику, яку вони колись рішуче відкинули.

Політичний тиск перекинувся на інший прохід. Штати і міста, особливо ті, які очолюють демократи, вимагають від вашингтонських лідерів зробити більше в плані надання додаткової федеральної допомоги і перегляду політики на південних кордонах, щоб обмежити потік шукачів притулку в Сполучені Штати.

За останні півтора року до Нью-Йорка прибуло понад 150 000 біженців, що призвело до скорочення кількості нових поліцейських, скорочення годин роботи бібліотек та обмеження санітарних обов’язків. Подібні проблеми виникають і в таких містах, як Чикаго, де мігранти сплять в автобусах або поліцейських дільницях.

Тиск з боку демократів загострює їхні відносини з Білим домом. Мер Нью-Йорка Ерік Адамс керує найбільшим містом країни, але не розмовляв з Байденом майже рік. “Нам просто потрібна допомога, а ми її не отримуємо”, – сказав Адамс журналістам у вівторок.

Олаф Шольц, Німеччина
Міграція вже кілька місяців посідає чільне місце в політичному порядку денному Німеччини, а кількість заявок на отримання притулку зросла до найвищого рівня з часів кризи біженців 2015 року, спричиненої громадянською війною в Сирії.

Останній приплив біженців став серйозним викликом як для національного, так і для місцевих органів влади, які намагаються знайти житло та інші послуги для мігрантів, не кажучи вже про необхідні кошти.

Неможливість обмежити кількість біженців поставила канцлера Німеччини Олафа Шольца під величезний тиск | Michele Tantussi/Getty Images
Неможливість обмежити кількість біженців у країні, яка є однією з найбажаніших для шукачів притулку, поставила канцлера Німеччини Олафа Шольца під величезний тиск. У надії зупинити потік біженців Німеччина нещодавно відновила прикордонний контроль з Польщею, Чехією та Швейцарією, сподіваючись повернути біженців назад до того, як вони потраплять на німецьку землю.

Навіть з урахуванням прикордонного контролю, кількість біженців залишається високою, що стало знахідкою для ультраправих. Німецька антиіммігрантська партія “Альтернатива для Німеччини” досягла рекордної підтримки в національних опитуваннях.

Після того, як у червні вона обігнала соціал-демократів Шольца, АдН ще більше збільшила свою перевагу, отримавши 22% за останніми опитуваннями, поступаючись лише правоцентристським християнським демократам.

Очікується, що АдН переможе на виборах у трьох землях у вересні наступного року на сході Німеччини, де підтримка партії та її реакційної антиіноземної політики є особливо сильною.

Правоцентристи, тим часом, посилюють свою позицію щодо міграції і відмовляються від політики відкритих кордонів, яку відстоювала колишній канцлер Ангела Меркель. Серед нових пріоритетів – план наслідування британської моделі Руанди для обробки біженців у третіх країнах.

Карл Нехаммер, Австрія
Як і у Шольца, рейтинг австрійського лідера різко впав через занепокоєння щодо міграції. Австрія вжила заходів для посилення контролю на своїх південних і східних кордонах.

Хоча ця тактика призвела до зменшення кількості прибуття шукачів притулку, вона також означає, що Австрія фактично призупинила дію режиму безвізових подорожей ЄС, який протягом десятиліть був благом для регіональної економіки.

Австрія фактично призупинила режим безвізових подорожей ЄС, який десятиліттями був благом для регіональної економіки | Томас Кронштайнер/Getty Images
Ультраправа Партія свободи вже більше року впевнено лідирує на виборах, випереджаючи правлячу правоцентристську партію на 10 пунктів за результатами опитувань. Це дає партії можливість виграти національні вибори, заплановані на наступну осінь, що означатиме безпрецедентний крен вправо в країні, в політиці якої з часів Другої світової війни домінував центр.

Джорджа Мелоні, Італія
Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні зробила собі ім’я в опозиції, проводячи передвиборчу кампанію на радикальній ультраправій програмі. Після перемоги на минулорічних виборах вона перейшла на більш помірковані позиції щодо України та Європи.

Тепер Мелоні потрібно заспокоїти свій електорат щодо міграції – теми, яка роками домінувала в італійських дебатах. Однак замість цього вона була змушена надати візи сотням тисяч легальних мігрантів, щоб покрити дефіцит робочої сили. Ситуація ускладнюється тим, що кількість висадок на берег в Італії зросла приблизно на 50 відсотків порівняно з минулим роком, незважаючи на деякі гучні заяви та угоди, спрямовані на припинення прибуття мігрантів.

Хоча Мелоні наказав побудувати центри утримання, де мігранти будуть утримуватися в очікуванні репатріації, в реальності місцеві умови в африканських країнах і відсутність угод про репатріацію створюють серйозні перешкоди.

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні на прес-конференції 9 березня 2023 року | Tiziana Fabi/AFP via Getty Images
Хоча вона заручилася підтримкою президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, потенційна військово-морська місія ЄС для блокування вильотів з Африки ризикує порушити міжнародне право.

Мелоні спробувала інші варіанти, в тому числі угоду з Тунісом, щоб допомогти зупинити контрабанду мігрантів, але цей план розвалився ще до того, як він розпочався. Угода з Албанією про офшоризацію деяких центрів утримання мігрантів також зіткнулася з проблемами.

Тепер Мелоні опинилася у скрутному становищі. Міграційне питання привело її до конфлікту з Францією та Німеччиною, оскільки вона намагається створити репутацію поміркованого консерватора.

Якщо їй не вдасться розібратися з цим питанням, вона, швидше за все, втратить політичну підтримку. Її партнер по коаліції Маттео Сальвіні відомий як прихильник жорсткої політики щодо міграції, і хоча наразі вони офіційно є союзниками, згодом вони знову стануть суперниками.

Герт Вілдерс, Нідерланди
Уряд багаторічного прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте був повалений через міграційні переговори в липні, після чого він оголосив про свій відхід з політики. На наступних виборах, в яких різні партії змагалися за місце Рютте, ультраправий фаєрбренд Герт Вілдерс здобув шокуючу перемогу. У ніч виборів він пообіцяв приборкати “цунамі притулку”.

Зараз Вілдерс прагне створити правоцентристську коаліцію з трьома іншими партіями, які закликали взяти міграцію під контроль. Однією з них є стара група Рютте, яку зараз очолює Ділан Єшильгоз.

Герт Вілдерс на зустрічі в парламенті Нідерландів з лідерами партій для обговорення формування коаліційного уряду, 24 листопада 2023 року | Carl Court/Getty Images
Колишня біженка, Єшильгоз зробила міграцію однією з головних тем своєї передвиборчої кампанії. Після виборів її критикували за те, що вона проклала шлях до перемоги Вілдерса – не лише зосередившись на міграції, але й відкривши двері до потенційного урядування разом з Вілдерсом.

Однак зараз коаліційні переговори зайшли в глухий кут, і на формування нового кабінету можуть піти місяці. Якщо Вілдерс, який явно має мандат від виборців, зможе згуртувати коаліцію, політична траєкторія Нідерландів, які зазвичай називають прагматичною нацією, значно зміститься вправо. Придушення міграції є настільки ж безсумнівним, наскільки це взагалі можливо.

Лео Варадкар, Ірландія
Навіть в Ірландії, економічно відкритій країні, яка давно звикла експортувати своїх громадян по всьому світу, дружній до іммігрантів і пробізнесовий уряд був змушений через зростання антиіноземних настроїв запровадити нові заходи зі стримування міграції, які були б немислимі ще рік тому.

Жорсткість ірландської політики відображає як хронічну житлову кризу, так і зростаюче небажання деяких власників нерухомості продовжувати надавати фінансований державою притулок у надзвичайних ситуаціях після листопадових заворушень у Дубліні, спровокованих ножовими пораненнями, завданими іммігрантом з Північної Африки маленьким школярам.

Ірландія, яка вже прийняла понад 100 000 новоприбулих, переважно з України, припинила гарантувати житло новим шукачам притулку, якщо вони є неодруженими чоловіками, переважно з Нігерії, Алжиру, Афганістану, Грузії та Сомалі, згідно з останніми статистичними даними Департаменту з питань інтеграції.

Ірландія перестала гарантувати житло новим шукачам притулку, якщо вони є самотніми чоловіками, переважно з Нігерії, Алжиру, Афганістану, Грузії і Сомалі | Jorge Guerrero/AFP via Getty Images
Навіть новоприбулі сім’ї стикаються зі зростаючим ризиком утримання в наметах військового типу, незважаючи на зимову температуру.

Українці, які з моменту вторгнення Росії в їхню країну в 2022 році отримували набагато більшу соціальну підтримку, ніж інші біженці, побачать, що цей вітальний килимок буде частково скасовано в законопроєкті, схваленому цього тижня трипартійним коаліційним урядом прем’єр-міністра Лео Варадкара.

Після ухвалення парламентом наступного місяця закон обмежить перебування нових українських біженців у державному житлі трьома місяцями, а соціальні виплати, які наразі є одними з найщедріших у Європі для людей, що тікають від війни в Росії, будуть скорочені для всіх, хто перебуває в державному житлі.

Джастін Трюдо, Канада
Песимістичні настрої громадськості, спричинені падінням вартості життя, зробили імміграцію багатовимірним викликом для прем’єр-міністра Джастіна Трюдо.

Житлова криза, яка відчувається по всій країні, охолодила підтримку імміграції, і люди шукають цапів-відбувайлів для вирішення проблем з доступністю житла. Ситуація підживлює антипатію до Трюдо і його передвиборчої кампанії.

Трюдо розглядав імміграцію як багатоцільове рішення для старіючого населення Канади та уповільненої економіки. І хоча сьогоднішній рекордний приріст населення добре відображає репутацію Канади як бажаного місця для переїзду, політичні виклики, пов’язані з міграцією, виникли непередбачуваним чином для лібералів Трюдо.

Політичні виклики, пов’язані з міграцією, постали перед лібералами Трюдо у непередбачуваний спосіб | Андрій Іванов/AFP
Відколи Трюдо прийшов до влади вісім років тому, до Канади іммігрували щонайменше 1,3 мільйона людей, переважно з Індії, Філіппін, Китаю та Сирії. Політика щодо діаспори – і іноземного втручання – стала більш відповідальною, про що свідчить конфлікт Трюдо з Індією та нещодавній розрив Канади з Ізраїлем.

Канада подвоїть своє 40-мільйонне населення за 25 років, якщо нинішні темпи зростання збережуться, що збільшить політичні виклики в управлінні країною, яку Трюдо називає “першою у світі постнаціональною державою”.

Педро Санчес, Іспанія
Іспанські автономні міста Сеута і Мелілья, що на півночі Африки, є улюбленими для мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи з півдня: Після перетину сухопутного кордону на континент можна легко дістатися на поромі.

Транзит через сухопутний кордон, що відокремлює європейську територію від Марокко, зазвичай контролюється заходами безпеки, такими як високі огорожі з колючим дротом, а офіцери прикордонного контролю з обох країн працюють разом, щоб не допустити проникнення нелегальних мігрантів.

Іспанські автономні міста Сеута і Мелілья на півночі Африки користуються популярністю серед мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи | П’єр-Філіп Марку/AFP
Але в останні роки влада Марокко висловлювала невдоволення своїми іспанськими колегами, відкликаючи своїх офіцерів і пропускаючи сотні мігрантів, переповнюючи прикордонні станції і змушуючи іспанських офіцерів давати відсіч мігрантам, в результаті чого десятки людей гинули.

Вважається, що головний біль, спричинений цими інцидентами, став основним фактором, який вплинув на рішення прем’єр-міністра Педро Санчеса змінити позицію іспанського уряду щодо спірної території Західної Сахари і висловити підтримку плану Рабату офіційно оформити майже 50-річну окупацію цієї території.

Такий поворот розлютив лівих союзників Санчеса і погіршив відносини Іспанії з Алжиром, давнім поборником незалежності Західної Сахари. Але ці заходи зупинили потік мігрантів – поки що.

Кіріакос Міцотакіс, Греція
Греція перебуває на передовій європейської міграційної кризи з 2015 року, коли сотні тисяч людей потрапили до Європи через острови Егейського моря. Міграція та безпека кордонів стали ключовими питаннями політичних дебатів у країні.

Правозахисні організації, а також Європейський парламент і Європейська комісія звинуватили грецький консервативний уряд Кіріакоса Міцотакіса в незаконному “виштовхуванні” мігрантів, які потрапили на грецьку територію, і в депортації мігрантів без належної правової процедури. Уряд Греції заперечує ці звинувачення, стверджуючи, що незалежні розслідування не знайшли жодних доказів.

Міцотакіс наполягає на тому, що Греція дотримується “жорсткої, але справедливої” політики, але численні поглиблені розслідування спростовують поміркований образ, який хоче зберегти консервативний лідер.

Правозахисні організації, а також Європарламент і Єврокомісія звинуватили грецький уряд у незаконному “відштовхуванні” мігрантів | John Thys/AFP via Getty Images
У червні в Середземному морі затонув човен з мігрантами, що дехто назвав “найгіршою трагедією в історії”. Сотні людей загинули, привернувши увагу Європи до цієї проблеми. За даними Amnesty International та Human Rights Watch, офіційне розслідування ще не з’ясувало, чи призвели до корабельної аварії помилки грецької влади.

Тим часом Греція відчайдушно потребує тисяч робітників, щоб підтримати недоукомплектовані сільськогосподарський, туристичний та будівельний сектори країни. Незважаючи на обіцянки міністрів міграції та сільського господарства про швидке прийняття законодавства, яке дозволить залучити мігрантів для вирішення проблеми нестачі робочої сили, уряд був змушений відступити під тиском зсередини своїх власних рядів.

Нікос Христодулідес, Кіпр
Кіпр готується до збільшення кількості мігрантів, що прибувають до його берегів на тлі поновлення конфлікту на Близькому Сході. Раніше в грудні Греція направила на острів гуманітарну допомогу, щоб впоратися з очікуваним збільшенням потоків мігрантів.

Президент Кіпру Нікос Хрістодулідіс закликав ЄС надати додаткове фінансування для управління міграцією і бореться зі сплеском насильства проти мігрантів на Кіпрі. Аналітики звинувачують у цьому ксенофобію, яка стала мейнстрімом у кіпрській політиці та ЗМІ, а також неефективне управління міграційними потоками з боку держави. Минулого року в країні була зафіксована найвища в ЄС частка осіб, які вперше звернулися за притулком, по відношенню до загальної кількості населення.

Президент Кіпру Нікос Хрістодулідес закликав ЄС надати додаткове фінансування для управління міграцією | Людовік Марін/AFP через Getty Images
Правові та кадрові проблеми затримали зусилля зі створення заступника міністра з питань міграції, що вважається важливим кроком у допомозі Кіпру впоратися зі сплеском прибуття мігрантів.

Географічне розташування острова – він знаходиться поруч з Ліваном і Туреччиною – робить його головною ціллю для мігрантів, які хочуть потрапити на територію ЄС з Близького Сходу. Складна історія розділеної країни також ускладнює регулювання притоку мігрантів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ