АКТУАЛЬНО

Міністерство освіти ускладнює порядок вступу до вищих навчальних закладів

Міністерство освіти і науки України анонсувало зміни до порядку прийому до вищих навчальних закладів у поточному році. Ці зміни, що торкнуться різних аспектів вступу, включають ускладнення процедури для майбутніх аспірантів. Відповідний лист за підписом заступника міністра Михайла Вінницького було розіслано до вищих навчальних закладів минулого тижня.

Після того, як було вирішено зберегти відстрочку від мобілізації для осіб, які навчаються в аспірантурі, МОН змінило вимоги щодо вступу для здобуття цього ступеня.

Головною новацією стало запровадження для охочих вступити до магістратури та аспірантури єдиного вступного іспиту, який складається з двох предметів – навчальної компетентності та іноземної мови.

Але й це ще не все.

Було змінено терміни зарахування на навчання. До попереднього року ВНЗ мали право набирати аспірантів протягом усього навчального року. Тепер же зарахування до аспірантури відбудеться не раніше вересня.

Крім того, згідно з наказами міністра освіти Оксена Лісового, затверджено такі строки щодо зарахування до магістратури:

– подання документів для участі в конкурсному відборі з 1 по 22 серпня,

– для контрактників з 1 по 16 серпня,

– зарахування бюджетників до 27 серпня,

– зарахування контрактників – до 30 серпня.

А це означає, що багато хто з охочих вступити до ВНЗ на магістратуру або аспірантуру, щоб отримати право на відстрочку від мобілізації, можуть просто не дочекатися наказу про зарахування і бути призвані в армію до цього моменту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ