АКТУАЛЬНО

COSCO вкладе $3,5 млрд у будівництво мегапорту в Тихому океані

Китай активно будує мегапорт на узбережжі Тихого океану з метою збільшення торгівлі з Південною Америкою. У цьому регіоні, а саме в Перу, вже цього року може відкритися глибоководний порт Чанкай, проект якого оцінюється вартістю $3,5 млрд.

Китай за останні 10 років витіснив США з позиції найбільшого торговельного партнера Південної Америки, завоювавши ринки сої, кукурудзи та міді. Мегапорт Чанкай, який стане першим портом, контрольованим Китаєм в Південній Америці, спроможний обробляти величезні вантажні судна, що направлятимуться безпосередньо до Азії, скорочуючи час доставки для деяких експортерів на два тижні.

Міністр торгівлі Перу, Хуан Метьюз Салазар, наголосив, що мегапорт Чанкай спрямований на перетворення Перу в стратегічний торговельний та портовий вузол між Південною Америкою та Азією. Цей новий порт становить виклик для США та Європи, які намагаються стримати зростаючий вплив Китаю в Латинській Америці.

За проєктом стоїть китайська державна компанія COSCO Shipping, яка контролює порт в рамках ініціативи “Один пояс, один шлях”. Перша фаза будівництва порту планується завершити до листопада 2024 року, і очікується, що президент Китаю Сі Цзіньпін відкриє його під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) цього місяця.

У відповідь на цей крок, уряд Перу планує створити ексклюзивну економічну зону навколо порту, а COSCO висловлює намір збудувати поруч з Чанкай промисловий центр для переробки сировини, включаючи зерно та м’ясо з Бразилії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ