АКТУАЛЬНО

Міжнародний Суд встановив необхідність збереження статус-кво на кордоні між Венесуелою та Гайаною

Міжнародний кримінальний суд ООН ухвалив рішення, яке обов’язує Венесуелу утриматися від будь-яких дій, що можуть порушити контроль Гайани над територією Ессекібо. Це сталося незадовго до референдуму у Венесуелі, запланованого на 3 грудня, де серед інших питань обговорюється згода на опір вимогам Гайани щодо використання морських ресурсів та надання венесуельського громадянства жителям регіону Ессекібо.

Гайана раніше закликала виключити ці питання із референдуму, проте рішення суду не згадує про це, обмежуючись закликом “утриматися від будь-яких дій, які змінили б поточну ситуацію”. Криза між Гайаною і Венесуелою щодо Ессекібо поглибилася після відкриття нафтогазових родовищ у територіальних водах Гайани, претендентом на які є Венесуела.

Венесуела прагне вирішити суперечку за допомогою Женевських угод 1966 року, укладених із Великою Британією перед наданням Гайані незалежності. Міністр закордонних справ Венесуели Делсі Родрігес заявила, що цей механізм залишається дійсним до досягнення сторонами політичної домовленості.

Венесуела відмовляється визнавати юрисдикцію МКС у вирішенні спору, називаючи звернення Гайани “втручанням у внутрішні справи”. Бразилія, хоча підтримує Гайану у цьому конфлікті, намагається виступити посередником і зменшити напруженість ситуації, виносячи свої сухопутні війська до кордонів обох країн.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ