АКТУАЛЬНО

Мобілізація працівників ДСНС і поліції, реакція уряду та громадян

Уряд України планує дозволити мобілізацію особового складу ДСНС і Національної поліції, що вже викликало невдоволення всередині системи. Критики цього рішення побоюються можливого погіршення криміногенної ситуації в країні.

Відповідно до нового законодавства про мобілізацію, військовозобов’язані чоловіки, які працюють у Національній поліції та Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС), підлягають бронюванню. Проте закон прямо не вказує, який відсоток співробітників НПУ і ДСНС може мати бронь, залишаючи можливість, що всі 100% можуть бути заброньовані.

Ця невизначеність часто стає об’єктом критики в розмовах українців, які обурюються тим, що всі співробітники силових структур, які мають гарну фізичну форму і навички поводження зі зброєю, є заброньованими, тоді як представники цивільних професій – ні.

Однак ситуація може швидко змінитися.

Одним з перших про рішення мобілізувати працівників ДСНС на фронт повідомив депутат Верховної Ради від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко 1 червня. Він назвав це рішення “абсолютно божевільним”.

“Їх мобілізація – це безглуздя. Хто буде виконувати їхню роботу? Хто приїде на виклик після чергової атаки РФ по житловому будинку? Хто буде гасити пожежі?” – зазначив він.

За його словами, співробітників ДСНС “примушують” переводитись до поліції, а звідти – до бойових підрозділів на фронт.

Наприкінці травня на сайті Кабінету Міністрів з’явилась петиція, яка закликає владу зупинити мобілізацію рятувальників та інших працівників цивільного захисту.

“Працівники ДСНС забезпечують гарантування конституційних прав громадян на захист життя, здоров’я та власності; а також виконання у воєнний час норм міжнародного гуманітарного права”, – йдеться в тексті петиції.

Вона набрала необхідні 25 тисяч підписів менш ніж за 3 дні, тож тепер її має розглянути уряд.

Уряд вже прийняв принципове рішення про зняття 100% броні з працівників ДСНС, Нацполіції та інших правоохоронних органів. Наразі тривають дискусії щодо відсотка співробітників цих структур, яких мобілізують – чи це буде 10%, чи 50%.

Процеси переведення рятувальників до бойових підрозділів поліції вже почались. Це пояснюється наявністю у працівників ДСНС спеціальних звань. При мобілізації до ЗСУ офіцер цивільного захисту втрачав би своє звання і ставав би рядовим солдатом, тоді як при переведенні до поліції спецзвання зберігаються.

За словами джерела в керівництві правоохоронної системи, мобілізація до фронтових підрозділів стосується переважно співробітників ДСНС, які займали посади в тилових регіональних управліннях. Залучення до бойових дій пожежників і рятувальників з прифронтових областей не планується.

“Казати, що відправляють всіх підряд, – це неправда. Такого немає”, – запевняє співрозмовник. Він також не вважає, що мобілізація 10% працівників ДСНС погіршить ситуацію з реагуванням на пожежі та інші надзвичайні ситуації в Україні.

Депутат Олексій Гончаренко повідомив, що вже направив депутатське звернення до уряду через можливу відсутність броні для ДСНС. За його словами, Мінекономіки визначило, що бронюватимуть лише 50% працівників ДСНС, а інші 50% підлягають мобілізації. Він надав копію відповідного листа Мінекономіки, але ВВС не може підтвердити його автентичність. За даними ВВС, питання 50% броні дійсно обговорюється на рівні уряду.

Щодо Нацполіції, всупереч поширеній думці, що в Україні “сотні тисяч поліцейських”, їх кількість значно менша. За словами очільника МВС Ігоря Клименка, в країні є лише 75 тисяч чоловіків-поліцейських і ще 25 тисяч жінок. З цієї кількості понад 6 тисяч вже служать на фронті в підрозділах, залучених до бойових дій, таких як об’єднана штурмова бригада поліції “Лють”.

МВС планує створити ще щонайменше дві бойові бригади для участі в бойових діях. У прифронтових регіонах несуть службу близько 30 тисяч поліцейських, які, окрім розслідування злочинів і охорони публічного порядку, допомагають в евакуації цивільних. Якщо мобілізувати ще 10% з Нацполу, то в тилових областях залишиться приблизно 30-35 тисяч чоловіків-поліцейських, що явно недостатньо для такої великої країни як Україна.

Кількість правопорушень зростає. За період січень – квітень цього року зафіксовано 181,4 тисячі кримінальних злочинів, тоді як за аналогічний період минулого року їх було 172,3 тисячі.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначає, що мобілізація поліцейських залежить від погіршення ситуації на фронті.

“Якщо ситуація на фронті буде ще ускладнюватися, то всі ми маємо взяти до рук зброю”, – сказав він на початку травня в інтерв’ю телеканалу 1+1.

Голова МВС підкреслює, що ствердження про те, що поліція наразі не бере участі у бойових діях, є як мінімум “некоректним”.

Ініціатором зняття броні з працівників ДСНС і Нацполу є Міністерство оборони, за даними ВВС.

Речник Міноборони Дмитро Лазуткін повідомив ВВС, що не може прокоментувати питання мобілізації рятувальників і поліцейських, порадивши направити офіційний запит. ВВС направила відповідний запит, проте на момент публікації відповіді не отримала.

Джерело в керівництві уряду підтвердило існування такої ситуації, але також рекомендувало звертатися до Міноборони для отримання офіційного коментаря.

Керівництво ДСНС не коментувало цю ситуацію. Проте в останні дні під усіма постами відомства в соціальних мережах з’являються десятки коментарів з вимогою “Поверніть бронь ДСНС!”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ