АКТУАЛЬНО

На Балканах може спалахнути нова війна

Про це пише The Wall Street Journal, звинувачуючи в її підготовці президента Сербії Вучича і Путіна.

Через три десятиліття після кривавого розпаду Югославії нещодавні зіткнення між Сербією і Косово знову розпалюють тривалі етнічні конфлікти.

У той час як Сербія “керує подіями на місці”, Москва роздмухує полум’я, йдеться в статті.

“Нова регіональна криза дасть Кремлю можливість домогтися впливу на місцевому рівні за допомогою торгівлі зброєю і посередництва, водночас відволікаючи увагу від України і даючи Росії важелі тиску на західних лідерів, вважають автори.

“Західні Балкани – ідеальний кандидат. Косово та Боснія і Герцеговина не є членами НАТО”, – пише WSJ.

Видання нагадує про інциденти в Косово торік, коли сталися сутички між сербами та косовською владою.

Після одного з них, наприкінці вересня, Сербія розмістила важке озброєння і війська на кордоні з Косово.

Білий дім був “дуже стурбований тим, що Сербія може готуватися до військового вторгнення”, – заявив пізніше американський чиновник в інтерв’ю Time.

Такий конфлікт може легко перекинутися на сусідню Північну Македонію, члена НАТО. Занепокоєння кризою, що назріває, спонукало Вашингтон оприлюднити розвіддані про нарощування Сербією військової потужності біля Косова.

Потім Сербія відвела війська, але автори статті побоюються, що “Белград і Москва готують другу кампанію” на 2024 рік. При цьому, як стверджується, зброю сербам постачають і Росія, і Китай.

Сербія пообіцяла збільшити військові витрати цього року і продовжує розміщувати поблизу головної бази НАТО в Косово свій гуманітарний центр, який, на думку західних чиновників, служить “російським шпигунським центром”. Сербія і Росія заперечують це.

“Серби, схоже, шукають приводу для дій – у лютому Сербія заявила, що заборона Косово на використання сербського динара як валюти рівносильна етнічній чистці”, – пише WSJ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ