АКТУАЛЬНО

Яка кількість населення очікується в Україні у 2033 році

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи, Елла Лібанова, наводить тривожні прогнози щодо чисельності населення України у 2033 році, стверджуючи, що ситуація буде набагато гірше, ніж можна було уявити. За її словами, чисельність населення може знаходитися у межах від 26 до 35 мільйонів людей.

“Варіація прогнозу на 2033 рік, на 10 років ми робили: від 26 до 35 млн у кордонах 1991 року”, – наголосила Лібанова.

Вчений підкреслила, що мова вже йде не про те, щоб повернутися до показника в 45 мільйонів населення, що ставило під загрозу потенційне демографічне зростання.

“Це довга розмова про потенціал демографічного зростання, про старе населення, про втрати через низьку народжуваність, про втрати через зависоку дочасну смертність, особливо чоловіків, до цього додалася міграція, яка на сьогодні перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки – все погано, дуже погано”, – підкреслила Лібанова.

Раніше вчений висловлювала оптимістичні погляди на можливість повернення мігрантів, але зараз зазначає, що Україні не вдасться повернути більше ніж половину військових мігрантів. Також, вона висловила думку, що державі не слід надавати преференції для повернення мігрантам, які залишили Україну через війну.

Ці прогнози залишають питання щодо майбутнього України і підкреслюють необхідність розгляду демографічних політик та заходів для підтримки населення.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ