АКТУАЛЬНО

Напади посилюють побоювання ширшої війни на Близькому Сході та США

Вбивство високопоставленого лідера ХАМАС у Лівані та таємничі подвійні вибухи в Ірані посилюють побоювання щодо регіональної війни, яка може залучити Сполучені Штати.

Американські, ізраїльські та ліванські офіційні особи наполягають на тому, що небагато сторін хочуть, щоб війна Ізраїлю в Газі стала ширшим конфліктом, який охопить Близький Схід.

Але вбивство лідера ХАМАС у Лівані у вівторок і загибель десятків людей під час таємничих подвійних вибухів в Ірані в середу загрожували наблизити Близький Схід — і Сполучені Штати — до межі регіональної війни, яку адміністрація Байдена намагалася запобігти після смертоносних нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Лише через кілька годин після вибуху в Ірані Сполучені Штати та 12 їхніх союзників випустили письмове попередження іншій ополченській групі в регіоні, єменським хуситам, які майже щодня завдавали ракетних, безпілотних і морських ударів по комерційним суднам.

Поки що Сполучені Штати утримуються від помсти проти баз хуситів у Ємені, значною мірою тому, що вони не хочуть підривати крихке перемир’я під час громадянської війни в Ємені.

Але тепер чиновники Байдена сигналізують, що їхнє терпіння закінчилося.
«Нехай наше послання буде чітким: ми закликаємо до негайного припинення цих незаконних нападів і звільнення незаконно затриманих суден і екіпажів», — йдеться в заяві представників Білого дому, опублікованій у середу, через день після того, як судноплавний гігант Maersk оголосив про призупинення  операції в Червоному морі .
«Хусити», – йдеться далі в заяві, «несуть відповідальність за наслідки, якщо вони продовжуватимуть загрожувати життю людей, глобальній економіці та вільному руху торгівлі в критично важливих водних шляхах регіону».
Попередження, яке також підписали Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Бахрейн, Бельгія, Канада, Німеччина, Данія, Італія, Японія, Сінгапур і Нідерланди, не містило погроз військових ударів. У вихідні ВМС США потопили три човни хуситів , убивши всіх членів екіпажу, коли вони обстріляли американські гелікоптери, які йшли на допомогу вантажному судну Maersk.
У понеділок ВМС Ірану оголосили про розгортання флотилії військових кораблів на водному шляху. Того ж дня міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіан висловив «вдячність» офіційному представнику Хусі, який відвідав Тегеран, за підтримку групи ХАМАС, повідомило урядове агентство новин IRNA.

Високопоставлений іранський чиновник сказав, що відправка військових кораблів, які приєднуються до іранського розвідувального корабля, який вже знаходиться в регіоні, мала на меті сигналізувати про те, що Іран підтримує хуситів, і підвищити ставки. Але чиновник сказав, що Іран не планує, щоб військові кораблі вступали в конфронтацію з кораблями ВМС США на водному шляху.

Президент Байден заявив, що хоче уникнути прямих військових нападів на хуситів, щоб уникнути ескалації близькосхідного конфлікту.

«Ми як і раніше надзвичайно стурбовані ризиком поширення конфлікту на інші фронти», — заявив у середу журналістам речник Держдепу Метью Міллер.

Хезболла, могутнє ліванське бойове угруповання, пообіцяла, що вбивство Салеха аль-Арурі, лідера ХАМАС у вівторок у передмісті Бейрута, не залишиться без відповіді. Ключовий союзник ХАМАСу, Хізбалла фактично контролює південні передмістя Бейрута, де стався вибух, і протягом місяців веде ескалацію зіткнень з ізраїльськими силами.

Обставини навколо вибухів біля меморіалу колишньому іранському генералу Кассіму Сулеймані в Кермані, Іран, були більш туманними. У той час як Іран поспішив звинуватити Ізраїль, європейські та американські офіційні особи заявили, що сумніваються, що ізраїльтяни завдали удару: більшість їхніх дій проти Ірану були цілеспрямованими, від ліквідації головного архітектора іранської ядерної програми до підриву конкретної ядерної зброї.

Троє високопоставлених американських чиновників і один високопоставлений європейський чиновник заявили в середу, що можливим виконавцем є “Ісламська держава” або інша терористична група. Хоча є деякі дані розвідки, які вказують на причетність Ісламської держави до нападу, офіційні особи попередили, що оцінка є попередньою, і остаточних висновків не зроблено.
«Цілком можливо, що одна з ізраїльських проксі-груп дозволила нападу вийти з-під контролю», — заявив у середу Рей Такейх, старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин, який часто пише про Іран.
Аятола Алі Хаменеї, верховний лідер Ірану, виступив із заявою в середу, в якій звинуватив у нападі «злісних і злочинних ворогів» нації, але не назвав жодної групи чи країни. Пан Хаменеї пообіцяв, що вороги Ірану повинні знати, що «ця трагедія матиме сильну відповідь».
Двоє людей, знайомих із внутрішніми дискусіями в Ірані, сказали, що аятола наказав іранським військовим командуванням проявити «стратегічне терпіння» та уникати втягування Ірану в пряму військову конфронтацію зі Сполученими Штатами.
Декілька американських чиновників заявили, що ще надто рано прогнозувати, чи спалахне якась ширша війна. За словами офіційних осіб, Ізраїль не завдав би удару пану аль-Арурі, якби не вірив у те, що вони зможуть зробити це без ескалації конфлікту на кордоні з Ліваном. Але враховуючи те, що вибухи, якою б не була їхня причина, сталися так швидко після вбивства, майже не залишалося сумнівів у тому, що в Сполучених Штатах і Європі знову почали думати про ризик розповсюдження конфлікту.

Ізраїльські офіційні особи не коментували, чи їхні сили націлилися на пана аль-Арурі, але ліванські та американські офіційні особи приписали атаку Ізраїлю.

Після страйку офіційні особи адміністрації Байдена розробили плани активізувати дипломатичні зусилля з офіційними особами в Лівані в рамках зусиль чинити тиск на Хезболлу, щоб вона не посилювала конфлікт. Очікується, що найближчими днями державний секретар Ентоні Дж. Блінкен відправиться на Близький Схід, де стримування потенційної ескалації буде однією з його головних цілей.

«Імовірність регіональної війни на Близькому Сході зростає з 15 відсотків до 30 відсотків», — сказав адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній командувач НАТО. «Все ще відносно низький, але вище, ніж раніше, і, звичайно, незручно високий».

Але представники адміністрації Байдена та аналітики з Близького Сходу відзначили, що, хоча «Хезболла» та Іран вступили у сутички та проксі-атаки проти Ізраїлю, вони не обов’язково прагнуть розширити конфлікт.

«Протягом усього спустошення в Газі «Хезболла» стверджувала, що вони будуть діяти обмежено», щоб зв’язати частину ізраїльських сил біля Лівану, сказав в інтерв’ю Пол Салем, президент Інституту Близького Сходу. «Було абсолютно ясно, що вони не приєднуються до боротьби безпосередньо».
Він та інші аналітики сказали, що хоча Іран допоміг спланувати й організувати деякі атаки, що відбуваються на Близькому Сході, включно з ракетними атаками хуситів на судноплавство в Червоному морі, він не виступав безпосередньо проти Сполучених Штатів чи Ізраїлю.
Байден і його головні помічники після терактів 7 жовтня прагнули стримати конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС у секторі Газа. Пентагон направив два авіаносці та подвоїв кількість американських військових літаків на Близький Схід, щоб стримати Іран та його помічників у Лівані, Ємені, Сирії та Іраку від розширення війни. Тепер ця стратегія зношується. Цього тижня Пентагон повідомив, що одна з цих груп авіаносців на чолі з Джеральдом Р. Фордом покидає цей район.
Підтримувані Іраном збройні формування 118 разів атакували війська США, дислоковані в Іраку та Сирії для виконання завдань по боротьбі з тероризмом, після терактів 7 жовтня, останній раз у понеділок. Кілька американських військовослужбовців отримали поранення під час ударів, принаймні один у критичному стані, що спонукало Пентагон п’ять разів у відповідь нанести авіаудари по групах.

Останніми тижнями адміністрація Байдена розсекретила дані розвідки, які вказували на те, що іранські воєнізовані групи координували атаки хуситів, надаючи цілеспрямовану інформацію про комерційне судно, яке проходить водним шляхом і Суецьким каналом. Ізраїль сильно залежить від морських перевезень у Червоному морі.

У відповідь на напади Сполучені Штати створили багатонаціональну військово-морську групу для захисту комерційних суден як у Червоному морі, так і в Аденській затоці.

Офіційні особи Пентагону розробили детальні плани ударів по ракетних базах і базах безпілотників у Ємені, а також деякі об’єкти, де, схоже, стоять швидкісні човни, які використовувалися для нападу на контейнеровоз Maersk. Але існує занепокоєння, що такі удари зіграють на користь стратегії Ірану, спрямованої на те, щоб Ізраїль та його союзники втопталися на багатьох фронтах.

Але найсерйозніша загроза для стримування конфлікту в Газі виникла у вівторок після вбивства аль-Арурі .

«Втрата когось, хто так тісно бере участь як у тактичних операціях, так і в стратегічній дипломатії, є серйозною невдачею для ХАМАС», — написали Ханін Гаддар і Метью Левітт в аналізі для Вашингтонського інституту близькосхідної політики. «Те, що ще належить побачити, це те, як союзники угруповання, особливо Хезболла, відреагують на атаку».
Західні лідери намагалися пом’якшити напруженість, яка швидко зростала. Президент Франції Еммануель Макрон заявив незабаром після страйку, що «важливо уникати будь-якої ескалації, особливо в Лівані».
Під час телефонної розмови з Бенні Ганцем, опонентом прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який приєднався до уряду єдності країни під час війни,  Макрон сказав, що «Франція продовжуватиме передавати ці повідомлення всім гравцям, які прямо чи опосередковано залучені до цього регіону. ”, – йдеться у підсумку дзвінка від президента Франції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ