АКТУАЛЬНО

Насильство на Гаїті: понад 2500 жертв унаслідок безладів

За період з січня по березень цього року ситуація на Гаїті стає все більш напруженою через зростання насильства з боку злочинних угруповань. Згідно з даними, оприлюдненими організацією, понад 2500 людей були вбиті або поранені, що на 53% більше, ніж за відповідний період минулого року.

З цифр видно, що найбільше жертв відноситься до поліцейських операцій, де загинули щонайменше 590 осіб. З них деякі були не причетні до бандитського насильства, а деякі мали фізичні обмеження. Інші 141 людина була вбита так званими “групами правосуддя”.

Більшість насильства відбулася у столиці Гаїті, Порт-о-Пренсі, але також значна кількість випадків сталася в Західному департаменті та регіоні Артібоніт. Найбільші атаки відбулися у портових районах столиці, Ла-Саліні та Сіте-Солей. Сексуальне насильство над жінками і дівчатами залишається проблемою як у конфліктних районах, так і в установах для вимушених переселенців і в’язницях.

Поруч з цим, внаслідок безладів, принаймні 22 поліцейські будівлі були атаковані або знищені, а 19 поліцейських загинули або отримали поранення. Заблоковані маршрути постачання лише загострюють гуманітарну кризу в країні.

Організація Об’єднаних Націй звітує, що сотні тисяч людей стали переселенцями через дії злочинних угруповань. Втім, Сполучені Штати та Домініканська Республіка продовжують депортувати мігрантів назад на Гаїті.

Важливо відзначити, що 1 березня в кількох районах столиці відбулася стрілянина, яка була організована бандами з метою усунення прем’єр-міністра Аріеля Анрі. Це призвело до втечі сотень ув’язнених з в’язниці у Порт-о-Пренс.

Уряд Гаїті змушений був оголосити надзвичайний стан та ввести комендантську годину після цієї події. Столиця перебуває в облозі після того, як злочинні угруповання взяли під контроль більшу частину міста.

Нагадаємо, раніше ООН повідомляла про понад 1500 загиблих від початку року через дії бандитських угруповань у Гаїті.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ