АКТУАЛЬНО

Німеччина заморожує нову військову підтримку України

Німецький федеральний уряд тимчасово припиняє виділення нових коштів на підтримку України через заходи жорсткої економії, що викликало занепокоєння в опозиції та серед союзників Києва. Про це повідомляє видання “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” (FAS), посилаючись на внутрішні документи та заяви чиновників.

Додаткові заявки від Міністерства оборони Німеччини на військову допомогу Україні більше не будуть затверджуватись за вимогою канцлера Олафа Шольца. Це стосується нових постачань озброєнь та обладнання, хоча вже схвалені матеріали здебільшого продовжують надходити. Причиною такого рішення стали заходи економії, які вводяться як у канцелярії канцлера, так і у Міністерстві фінансів.

5 серпня міністр фінансів Крістіан Лінднер надіслав листа міністру оборони Борису Пісторіусу, у якому повідомив про припинення нових фінансових зобов’язань щодо військової допомоги Україні. Ця заборона вже діє, і ситуація може ще більше погіршитися для України, оскільки планується значне скорочення військової підтримки вже наступного року.

Проте в Міністерстві фінансів ситуація виглядає дещо інакше. Лінднер заявив, що не очікує на раптове скорочення коштів для України, але наголосив, що кошти тепер надходитимуть не з федерального бюджету, а із заморожених активів російського центрального банку. Після початку масштабної атаки Росії, союзники України конфіскували близько 300 мільярдів доларів, і на саміті країн G7 в Італії було вирішено використати ці кошти для фінансування 50-мільярдного кредиту для України.

Лінднер очікує, що Україна використовуватиме ці гроші для покриття значної частини своїх військових потреб. У такому разі німецька фінансова допомога була б тимчасово непотрібна. Проте реалізація цього рішення ще далека від завершення і залишається юридично суперечливою. Ніхто з федеральних відомств, з якими спілкувалася FAS, не знає, скільки часу знадобиться для того, щоб ці кошти надійшли в Україну.

Опозиція в Німеччині, особливо представники ХДС та інші політики, висловлюють занепокоєння щодо такого рішення. Інго Гедехенс, бюджетний політик від опозиційного ХДС, наголосив, що з дня на день канцлер Олаф Шольц та його коаліція фактично заморожують фінансову, а отже, і військову підтримку України.

Це рішення також збігається з передвиборчими вимогами “Альтернативи для Німеччини” та її лідерів, які закликають до якнайшвидшого припинення підтримки України зброєю. У бюджетному комітеті Бундестагу підтвердили, що нові замовлення для України зараз не розміщуються, оскільки вони більше не фінансуються.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ