АКТУАЛЬНО

Чому Японія втратила свою третю позицію в світовій економіці та які причини її проблем зі зростанням

На світовому економічному форумі відзначилися значні переміни. Японія неочікувано потрапила у рецесію, втративши свою позицію третьої за величиною економіки світу на користь Німеччини.

За даними уряду Японії, економіка країни зменшилася на 0,4% у третьому кварталі 2023 року в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, після падіння на 3,3% протягом попередніх трьох місяців. Ці цифри виявилися несподіваними, оскільки економісти передбачали зростання понад 1% у заключному кварталі.

Два підряд квартали економічного занепаду вважаються індикатором технічної рецесії. У жовтні Міжнародний валютний фонд (МВФ) передбачав, що Німеччина випередить Японію в економічному рейтингу, і це передбачення підтвердилися лише після публікації обох країн остаточних економічних показників.

Економіст Ніл Ньюман у співбесіді з ВВС зазначив, що останні дані свідчать про те, що в 2023 році обсяг економіки Японії становив приблизно 4,2 трильйона доларів, в той час як економіка Німеччини склала близько 4,4 трильйона доларів.

Однією з основних причин цього, за словами експерта, є слабкість єни – національної валюти Японії – відносно долара США.

Ньюман підкреслив, що у разі відновлення єни Японія може знову зайняти високі позиції у світовій економіці.

На пресконференції в Токіо цього місяця керівниця МВФ Гіта Гопінат вже зазначила, що однією з основних причин можливого зниження рейтингу Японії є девальвація єни відносно долара США на 9% у минулому році.

Проте ця слабкість у певній мірі сприяла підвищенню цін на акції деяких найбільших японських компаній, оскільки зробила експорт товарів, таких як японські автомобілі, дешевшим на зовнішніх ринках.

Останні результати можуть також означати, що очікуване підвищення процентної ставки Центральним банком Японії буде відкладено.

У 2016 році Банк Японії ввів негативні процентні ставки, щоб стимулювати споживання та інвестиції, але низькі процентні ставки зробили єну менш привабливою для світових інвесторів, що негативно позначається на її вартості.

Подібно до інших великих економік світу, Японія стикається зі зростанням вартості життя та цін.

Міністр економіки Японії, Йошітака Шіндо, підкреслив, що споживанню “не вистачає імпульсу” і необхідно значне підвищення заробітної плати.

Приватне споживання в Японії складає більше половини економічної активності. Цей показник скоротився на 0,2%, тоді як ринкові очікування передбачали його зростання на 0,1%.

Падіння пояснюється зростанням вартості життя, а також високими температурами, через які люди більше споживають їжу вдома і не придбають теплий одяг.

Капітальні витрати (покупка землі, приміщень, обладнання для виробництва), ще один ключовий показник приватного сектора, скоротилися на 0,1% порівняно з прогнозованим зростанням на 0,3%.

Протягом вже третього кварталу поспіль приватне споживання та капітальні витрати зменшуються, що також сприяє сповільненню економіки.

Поміж інших важливих показників, японська економіка продовжує стикатися з величезною проблемою старіння населення. Ця проблема вирізняється вже десятиліттями, проте до сьогодні вирішення виявляється досить складним.

У вересні 2023 року в Японії відбулося історичне явище: зафіксовано, що кожна десята особа в країні перевищує вік 80 років. Ті самі дані показали, що 29,1% – майже третина – з 125 мільйонів японців мають вік 65 років і старше.

Японія має один з найнижчих показників народжуваності у світі. Протягом тривалого часу вона має великі труднощі у забезпеченні потреб свого старіючого населення.

У січні 2023 року прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив, що його країна фактично не може функціонувати як суспільство через зниження народжуваності.

Це загальновідома проблема, яка стосується багатьох країн світу, однак у Японії вона особливо актуальна через високий середній вік населення. У країні більше літніх людей, аніж працездатних осіб, які могли б допомагати їх утримувати.

Згідно з загальними даними за 2023 рік, економіка Японії зросла на 1,9%. Проте результати останніх місяців та обігнання Японії Німеччиною викликають серйозні стурбовання.

“Факт, що Німеччина випередила Японію, свідчить про необхідність впровадження структурних реформ та розпочаття нового етапу зростання”, – зазначив міністр економіки Японії Йошітака Шіндо, повідомляє інформаційне агентство Kyodo News.

“Ми здійснюватимемо всі необхідні політичні заходи для підвищення зарплати, щоб створити передумови для сталого економічного росту, що ґрунтується на попиті”, – додав він.

Хоча економісти вірять у відновлення Японії за умови зміцнення єни, МВФ передбачає, що до 2026 та 2027 років Індія може обійти Японію та Німеччину. Таким чином, вона займе третє місце серед світових економік після США та Китаю, зокрема завдяки збільшенню молодого населення.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ