АКТУАЛЬНО

Нові умови МВФ заблокували створення банку для “Укрпошти”

12 грудня стало відомо, що нові умови Міжнародного валютного фонду (МВФ) перешкоджають реалізації планів “Укрпошти” створити свій власний банк на базі переданого державі Першого інвестиційного банку (“ПІН Банку”). За оновленим меморандумом з МВФ, контрольні пакети акцій банків, які є у власності держави, повинні залишатися у Міністерства фінансів. Будь-які націоналізовані несистемні банки можуть бути передані лише Фонду гарантування вкладів для санації.

Ця нова обставина створює труднощі для “Укрпошти”, яка розглядала можливість створення свого банку на базі “ПІН Банку”. Наразі “ПІН Банк” знаходиться під управлінням Агентства з управління активами, і за новими умовами МВФ, будь-який рішення щодо передачі акцій цього банку повинно здійснюватися через Фонд гарантування вкладів.

Однак, варто відзначити, що між керівництвом Національного банку України та генеральним директором “Укрпошти” Ігорем Смілянським тривають дискусії щодо доцільності створення банку, що функціонує під контролем “Укрпошти”. Національний банк висловлює категоричне непідтримування цієї ідеї, вказуючи на достатню частку держави в банківському секторі та можливість серйозної конкуренції з іншими державними банками, зокрема Ощадбанком.

Зараз перед “Укрпоштою” стоїть завдання перегляду стратегії у зв’язку з новими обмеженнями МВФ і знаходження інших шляхів розвитку, що враховують економічні та фінансові реалії країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ