АКТУАЛЬНО

Шведські вчені створили акумулятор, що зменшить Європейську залежність від поставок з Китаю

Європейське виробництво акумуляторів стає менш залежним від китайських поставок сировини або готової продукції через розробку нового типу акумуляторів в Швеції. Шведська компанія Northvolt представила натрієво-іонний акумулятор, який відрізняється відсутністю літію, нікелю, графіту і кобальту.

Хоча такий акумулятор має менші характеристики порівняно з літієвими, його низька вартість робить його привабливим для стаціонарного використання. За словами Northvolt, прототип має питому щільність зберігання енергії на рівні 160 Вт-год/кг, що значно менше, ніж у найсучасніших літієвих акумуляторах. Компанія планує представити передкомерційний зразок наступного року і розпочати масове виробництво.

Створення таких акумуляторів визначається бажанням зменшити залежність від поставок з Китаю та інших регіонів. Зокрема, в Європейському Союзі діє консервативне законодавство, яке обмежує використання та переробку літієвих акумуляторів,це вважається небезпечним. Виробництво натрієвих акумуляторів може стати альтернативою, враховуючи їхню екологічність і відсутність подібних обмежень. Компанія Northvolt розглядає можливість виходу на ринки поза Європою, зокрема, Близького Сходу, Індії та Африки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ