АКТУАЛЬНО

Новий підхід до пенсій: в Зімбабве пропонують отримувати виплати в коровах

Мешканець Зімбабве Кельвін Чамунорва відгукнувшись на безкінечний економічний кризис у країні, створив непересічний пенсійний фонд під назвою Nhaka Life Assurance. Його неординарна пропозиція полягає в тому, щоб клієнти отримували виплати не в грошах, а в коровах.

Враховуючи постійну депреціацію національної валюти — зимбабвійського долара, накопичувати гроші втрачає сенс. Однак у країні найбільш ліквідним активом виявилися корови, що надійно захищені від інфляції. Цей підхід, який є відповіддю на розчарування в місцевій пенсійній системі, вже зібрав 70 тисяч клієнтів.

Особиста історія стала визначальною для переосмислення фінансового становища в країні. Мати бізнесмена працювала в місцевому банку більше 25 років, але всі її заощадження зникли в одну мить через інфляцію 2008 року, що сягала понад 230 000 відсотків.

Саме тому Чамунорва вирішив перейти до корів, адже влада не зможе просто так “друкувати” їх, уникаючи тим самим їхньої інфляції. Збільшення чисельності тварин також сприяє зростанню активів фонду.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ