АКТУАЛЬНО

Обмеження талібану: жорсткі обмеження для самотніх жінок у доступі до роботи, подорожей і медичних послуг

Талібанський уряд в Афганістані вводить обмеження для жінок, які не мають чоловіка-опікуна, включаючи обмеження доступу до роботи, подорожей та медичних послуг. Згідно з останнім звітом ООН, що охоплює період з жовтня по грудень 2023 року, Талібан застосовує жорсткі заходи щодо самотніх жінок та тих, які не мають махрама.

Уряд Талібану встановив вимогу, згідно з якою жінки не можуть подорожувати або пересуватися на певну відстань без наявності чоловіка, із яким у них є кровний або шлюбний зв’язок. Незаміжні жінки також ризикують втратити роботу, існують випадки, коли чиновники відділу пропаганди чесноти й уникнення пороків рекомендували вийти заміж для збереження роботи в медичних закладах.

Деякі провінції також вводять власні обмеження: у грудні минулого року в Пактії заборонили жінкам без махрами відвідувати медичні заклади, а в жовтні того ж року медпрацівниць затримали за те, що вони йшли на роботу без чоловічого супроводу.

Додатково, уряд Талібану через відділ поліції моралі строго контролює вимоги щодо носіння хіджабу та наявності махрами під час відвідування жінками громадських місць, офісів та навчальних закладів. Також варто відзначити, що жінок, які вдома пережили насильство, влада Талібану направляє у в’язницю.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ