АКТУАЛЬНО

Огляд подій на Куп’янському та Авдіївському напрямках

Ситуація на сході України продовжує залишатися напруженою, і загострення конфлікту між Збройними силами України (ЗСУ) і російськими збройними формуваннями продовжує привертати увагу аналітиків і спостерігачів. Згідно з даними, що посилаються на російські джерела, 31 жовтня відбулася контратака Сил оборони в районі Авдіївки, проте без підтверджених просувань. Російські війська, своєю чергою, успішно впоралися з українськими контратаками біля терикону під Авдіївкою.

Головною метою російських військ залишається захоплення частини Луганської області, що залишилася, і просування в Харківській і Донецькій областях зі сходу і півночі відповідно. Наступальні операції на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна тривають, проте на 31 жовтня не було підтверджених просувань. Генштаб ЗСУ також повідомив про безуспішні атаки в районі Іванівки та Надії, і відсутність наступальних дій на Лиманському напрямку.

Згідно з російськими джерелами, 30 жовтня ЗС РФ атакували райони Синьківки, Кислівки і Макіївки, але результати цих атак залишаються незрозумілими. Також повідомляється про позиційні бої в районі Серебрянського лісництва. Однак, 31 жовтня російські джерела також інформували про невдалі операції Сил оборони на лінії Куп’янськ-Сватове-Кременна.

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ від 1 листопада зазначається, що українські захисники відбили понад 10 атак противника. У зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання “Хортиця” на Куп’янському напрямку противник вдавався до невдалих штурмових дій у низці населених пунктів, зокрема в Синьківці, Іванівці та Надії.

Щодо інтенсивності боїв на Авдіївському напрямку надходять суперечливі відомості, причому одні джерела кажуть про нарощування темпу бойових зіткнень, тоді як інші стверджують, що інтенсивність знижується. Незважаючи на це, у зведенні “Інституту вивчення війни” (ISW) наголошується підтверджене просування російських військ на південний захід від Авдіївки.

Додаткові геолоковані дані вказують на невелике просування російських сил на південний захід від Красногорівки і на південь від Новомихайлівки. У російських джерелах також стверджується, що 31 жовтня ЗСУ контратакували в районі Авдіївки, але без підтверджених просувань. Загалом, обстановка на Авдіївському напрямку залишається динамічною, і обидві сторони ведуть інтенсивні бойові дії.

Згідно зі звітами Генштабу ЗСУ, у зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання “Таврія” на Авдіївському напрямку, ворог продовжує намагатися оточити Авдіївку і використовує авіацію для підтримки своїх військ. Однак його дії під Авдіївкою оцінюються як невдалі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ