АКТУАЛЬНО

Сполучені Штати та Росія наближаються до конфронтації через ядерну зброю в космосі

Схоже, що у Раді Безпеки ООН наближається конфронтація між Сполученими Штатами та Росією стосовно питання ядерної зброї у космосі. У середу має відбутися голосування за резолюцію, запропоновану США, яка закликає країни припинити змагання в озброєнні в космосі.

Прогнозується, що Росія ветуватиме цей проект резолюції.

Ініціатива Сполучених Штатів з’явилася після обвинувачень в адресу Москви у розробці протисупутникової ядерної зброї для розміщення у космосі. Міністр оборони Росії відкинув ці звинувачення.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд та посол Японії в ООН Ямазакі Казуюкі заявили, що протягом шести тижнів вели переговори з іншими членами Ради Безпеки щодо тексту резолюції.

Цей текст відображає зобов’язання держав, які підписали Договір про космос, дотримуватися його положень та закликає країни активно працювати над забезпеченням мирного використання космосу та запобіганням змагання в озброєнні в космосі.

Договір про космічний простір 1967 року забороняє сторонам, що його підписали, включаючи Росію та США, розміщувати на орбіті Землі об’єкти з ядерною зброєю чи будь-якими іншими видами масового знищення.

Росія та Китай планують внести на голосування поправку, що повторює їхню пропозицію від 2008 року щодо угоди про заборону “будь-якої зброї у космосі” та “загроз або використання сили проти космічних об’єктів”.

За дипломатичними джерелами, ймовірність прийняття цієї поправки мінімальна. Для її ухвалення необхідно принаймні дев’ять голосів “за” і відсутність вето з боку Росії, Китаю, США, Великої Британії чи Франції.

“Без нашої поправки, яка базується на резолюції Генеральної Асамблеї, ухваленій у грудні 2023 року, поданий США текст стане незбалансованим, шкідливим і політизованим”, — заявив Reuters заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський. Він додав, що це також підірве Договір про правовий режим у космосі.

Полянський підкреслив, що всі питання, пов’язані з цією сферою, мають бути розглянуті повним складом держав-учасниць цього договору, а не лише членами Ради безпеки ООН.

За даними джерел у розвідці США, російські можливості, що обговорюються, включають ядерну бомбу космічного базування, електромагнітне випромінювання якої в разі детонації може призвести до відключення великої мережі супутників.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Росія ще не розгортала таку зброю. Президент Росії Володимир Путін у лютому заявив, що Росія виступає проти розміщення ядерної зброї в космосі.

Уряди все частіше розглядають супутники на навколоземній орбіті як ключові активи, які забезпечують різноманітні військові можливості на Землі. Космічний зв’язок і підключені до супутників дрони у війні в Україні слугують останнім прикладом важливості космосу в сучасних конфліктах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ