АКТУАЛЬНО

Полювання на “Кабанчика”: влада хоче обкласти податками всіх українців

В Україні продовжують закручувати “податкові гайки”. Цього разу черга дійшла до самозайнятих громадян, які надають ремонтні, транспортні та інші послуги. Розуміючи, що ініціатива введення нових податків навряд чи викличе захват, влада обіцяє щадні ставки і прості процедури. “Апостроф” розбирався, яких податків чекати перукарям, таксистам і сантехнікам.

Верховна рада вирішила взятися за самозайнятих, які в переважній більшості працюють нелегально, а тому не платять податки.

Йдеться насамперед про перукарів, майстрів манікюру, тих, хто надає послуги з перевезень, ремонту тощо. З потенційними клієнтами вони контактують переважно через різні інтернет-платформи (таксі, OLX, “Кабанчик” тощо), і для податкових органів вони невидимі. Таких людей, за різними оцінками, у країні може бути понад півмільйона.

Саме для того, щоб перевести діяльність цих працівників у легальне поле і спонукати їх платити хоч якісь податки, було розроблено законопроєкт №10166, який пропонує створити для самозайнятих спеціальний податковий режим.

Ще простіше, ніж ФОП

Як не дивно, ідея введення оподаткування замозайнятих працівників належить не владі, а бізнесу, стверджує перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

“Електронні платформи бачать, що у них працює велика кількість людей, які не платять податки, – розповів Железняк у коментарі “Апострофу”. – І це рано чи пізно призведе до того, що податкові органи почнуть ставити запитання самим платформам, що створить проблеми для їхнього бізнесу. Тому вони зацікавлені в тому, щоб їхні клієнти працювали легально. Так з’явилася пропозиція щодо створення такої податкової моделі, яка дала б їм змогу платити податки, але при цьому не стикатися з державною бюрократією”.

Тому законопроєкт №10166 пропонує для самозайнятих осіб, які не оформлені як фізичні особи-підприємці (ФОП), дуже простий порядок оподаткування. Якщо його ухвалять, їм доведеться платити лише один податок у розмірі 6% своїх доходів.

При цьому бюрократичні формальності дійсно пропонується звести до мінімально можливого рівня – щоб перейти на спеціальний режим оподаткування, громадянину достатньо буде написати заяву в податкову. Причому подати її можна буде не особисто, а “за допомогою електронного зв’язку в електронній формі” – на сайті податкової, або в додатку “Дія”.

Припинити дію спеціального режиму можна буде в такий самий спосіб – написавши заяву не менше, ніж за 10 днів до закінчення поточного кварталу. Тоді з наступного кварталу режим до цієї особи не застосовуватиметься.

Звичайно ж, платити такий податок можна буде не з будь-якого заробітку. Спеціальний режим пропонують застосовувати тільки для доходів, які на рік не перевищують 153 розміри мінімальної зарплати. Наразі (за мінімальної зарплати 6700 гривень) ця сума становить 1,025 мільйона гривень, і вона збільшуватиметься автоматично при кожному підвищенні цього показника. Наприклад, з 1 січня наступного року планується підвищити мінімальну зарплату до 7100 гривень, тож максимальна сума для спецрежиму становитиме вже 1,086 мільйона гривень.

Якщо заробітки працівника все ж перевищать 153 “мінімалки”, то з усієї суми перевищення стягуватиметься звичайний податок на доходи фізичних осіб – 18%. Тобто якщо припустити, що цей закон уже діє, то людина, яка, перебуваючи на спецрежимі, за рік заробила 1,5 мільйона гривень, мала би сплатити 6% з 1,025 мільйона гривень та 18% – з 475 тисяч гривень.

Щоб сплачувати податок, потрібно буде відкрити спеціальний рахунок, на який надходитиме плата за послуги. Або, якщо підприємець працює з готівкою, на рахунку потрібно буде тримати суму, достатню для сплати податку. І тоді банк раз на квартал сам сплачуватиме необхідну суму.

Законопроєкт містить перелік видів діяльності, для яких можливий перехід на особливий режим оподаткування. У цьому списку присутні транспортні послуги, кур’єрська діяльність, а також широкий асортимент послуг, які часто надають у домашніх умовах: прибирання, косметичні процедури, ремонт побутової техніки, догляд за дітьми та хворими (загалом 20 видів діяльності).

Облік доходів самозайнятих також пропонується максимально спростити. Якщо людина отримує свої доходи виключно через співпрацю з цифровими платформами, то їй узагалі жодного обліку вести не потрібно – платформа сама передаватиме в податкові органи інформацію про її заробітки.

Але якщо людина знаходить клієнтів самостійно, їй доведеться придбати реєстратор розрахункових операцій (РРО) і працювати виключно через нього. Однак ця умова може стати стримуючим фактором для частини працівників, оскільки утримання РРО коштує грошей і є джерелом неприємностей, про що раніше писав “Апостроф”.

“Придбання РРО тягне за собою багато клопоту для підприємця, – пояснює в розмові з виданням керівник аналітичного напряму мережі “АНТС” Ілля Несходовський. – Він відразу підпадає під дію численних нормативних актів, які встановлюють правила роботи з ними, і, як наслідок, штрафів: за невикористання РРО, невидачу чеків тощо. Тому багато хто воліє з РРО не зв’язуватися”.

Пенсія під питанням

Спеціальний податковий режим відрізнятиметься від статусу, наприклад, ФОП третьої групи, простотою оформлення, а також розміром податку, який для ФОП становить 5%, а для спецрежиму – 6%. Однак це не означає, що в другому випадку податкове навантаження буде більшим. Адже ФОПи, крім податку, платять ще єдиний соціальний внесок (ЄСВ), а резидентам спецрежиму не доведеться цього робити.

“Багато людей, які надають подібні послуги, працюють або нерегулярно, у вільний від основної роботи час, або сезонно, – каже Ярослав Железняк. – І вони не хочуть платити ЄСВ за той час, коли в них немає роботи. Тому вони і не хочуть оформлятися як ФОП. Спеціальний податковий режим не передбачає сплату ЄСВ, зате податок збільшено порівняно з ФОП на 1%”.

Відсутність ЄСВ, зрозуміло, тягне за собою проблеми, пов’язані з майбутньою пенсією, яка за нинішнім законодавством нараховується відповідно до страхового стажу та сплачених внесків. А при роботі на спеціальному режимі ні того, ні іншого у самозайнятих не буде.

“Якщо такі працівники не мають основної роботи, де платять ЄСВ, це значить, що вони будуть пізніше виходити на пенсію і отримуватимуть менше, – каже Железняк. – Людина сама нестиме відповідальність за це рішення. А держава та електронні платформи повинні проводити повинні проводити роз’яснювальну роботу з приводу того, які наслідки має вибір того чи іншого режиму оподаткування”.

Утім, питання пенсій в Україні вже давно є переважно політичним. Тим паче, що самозайняті, як, власне, і більшість ФОПів, зможуть у майбутньому претендувати лише на мінімальну пенсію.

“Насправді розмір цієї пенсії значною мірою залежить не від сплачених внесків, а від політичних рішень і фінансових можливостей держави, – говорить у розмові з “Апострофом” експерт CASE Україна Володимир Дубровський. – Бажано, щоб працівники мали змогу створювати заощадження, роблячи внески до пенсійних фондів, однак, чесно кажучи, мені невідомі випадки, коли хтось із них справді хотів би це робити”.

Оптимізм із часткою скепсису

Згідно з оцінкою авторів законопроєкту, його запровадження дасть змогу щорічно залучати до бюджету додатково 10 мільярдів гривень. Однак із цією цифрою згодні не всі.

“Якщо податок становить 6%, то для того, щоб підприємці заплатили 10 мільярдів, потрібно, щоб їхній загальний дохід перевищував 160 мільярдів гривень, – каже Ілля Несходовський. – Думаю, це нереальна сума для цього сектора економіки. Таких цифр навряд чи доводиться очікувати”.

І це за умови, що платити податки будуть майже всі самозайняті. Адже навіщо людям, які сьогодні чудово почуваються, не сплачуючи жодних податків, легалізуватися і віддавати частину заробленого державі?

Однак автори законодавчої ініціативи дивляться на це з оптимізмом.

“Можливо це здасться дивним, але більшість українців не проти того, щоб платити податки, за умови, що це буде просто зробити, – каже Ярослав Железняк. – До того ж, у багатьох випадках мати легальні доходи потрібно для цілком практичної мети. Наприклад, людина працює в Uber, і їй потрібно купити машину. Цього не можна зробити, не маючи підтверджених легальних доходів. Те ж саме при купівлі нерухомості та інших дорогих предметів”.

Тим паче, що податок у розмірі 6% цілком прийнятний, і багато самозайнятих погодяться легалізувати свою діяльність на таких умовах, вважає Володимир Дубровський.

Експерт також висловив сподівання, що цифрові платформи, які беруть із клієнтів значні комісійні, що сягають 20% виручки, дещо обмежать свою частку і таким чином розділять ставку нового податку з працівниками.

Однак цілком можливо, що значна частина самозайнятих не виявить інтересу до нових податкових ініціатив і вирішить залишити все як є.

Крім того, в Україні досі не розв’язане одне з головних питань соціальної справедливості – чому бідні мають платити податки, а багаті – ні. І це також навряд чи допоможе новій податковій ініціативі.

“Чому держава спрямовує свої зусилля на те, щоб оподаткувати людей, які заробляють невеликі гроші власною працею, і водночас нічого не робить для перекриття багатомільярдних “схем”, які використовують олігархи, – каже Ілля Несходовський. – Тому після ухвалення нового закону обов’язково пролунає запитання: чому я маю платити податки, а Коломойський чи Пінчук – ні? Чи зможе держава дати на нього переконливу відповідь?”.

Закон, найімовірніше, буде ухвалено без будь-яких затримок. Тож імовірно вже наступного року спеціальний режим оподаткування запрацює. Ось тоді ми й побачимо, чи готові українці віддавати у вигляді податків навіть незначну частину своїх доходів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ