АКТУАЛЬНО

Олаф Шольц не підтримує створення ядерного арсеналу ЄС

Німецький канцлер Олаф Шольц виступив проти створення ядерного арсеналу Європейського Союзу, підкреслюючи небезпеку такого кроку для стабільності в регіоні.

У своїй колонці для The Economist, він зазначив, що Європа повинна зосередитися на зміцненні своїх оборонних можливостей у рамках НАТО, а не створювати нову ядерну потугу, що може призвести до ескалації напруженості з Росією.

Раніше про необхідність європейського «ядерного щита» заявляла віцепрезидент Європарламенту Катаріна Барлі, яка представляє партію канцлера Німеччини.

«Щоб внести ясність: ніякої “ядерної зброї ЄС” не буде – це просто нереально. Також немає наміру ставити під сумнів суверенітет французької ядерної сили стримування”, – відповів на це Шольц.

Судячи з усього, остання фраза – це неприйняття ідеї зробити французьке ЯО чільним у Європі.

При цьому канцлер дав зрозуміти, що Німеччина робить ставку на конвенціональні сили, базою для яких у Європі він бачить бундесвер.

«Наша мета – перетворити бундесвер на найсильніші звичайні збройні сили Європи. З цього року і в майбутньому ми будемо витрачати 2% ВВП на оборону”, – заявив він. За словами Шольца, відбуваються «безпрецедентні тектонічні зрушення в політиці безпеки і оборони Німеччини».

При цьому він запевнив, що «НАТО не прагне до конфронтації з Росією і що ми не робитимемо нічого, що могло б перетворити нас на безпосередню сторону цього конфлікту».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ