АКТУАЛЬНО

ООН ухвалила резолюцію про допомогу Газі, США утрималися від голосування

Після тижня запеклих переговорів Рада Безпеки ООН схвалила рішення, що закликає Ізраїль і ХАМАС призупинити бойові дії, щоб дозволити доставити більше гуманітарної допомоги.
У п’ятницю Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, яка дозволить доставити більше допомоги цивільному населенню сектору Газа, що перебуває у відчаї, поклавши край майже тижневим напруженим дипломатичним переговорам, які мали на меті не допустити блокування цього заходу Сполученими Штатами Америки. Але ця резолюція не змогла зупинити попередні спроби нав’язати припинення вогню.

Голосування відбулося 13 голосами проти 0, при цьому Сполучені Штати і Росія утрималися.

Резолюція була прийнята після того, як дипломати неодноразово відкладали голосування на цьому тижні і доопрацьовували захід в ході гарячих переговорів, спрямованих на отримання підтримки з боку США, які раніше наклали вето на дві резолюції, що закликали до припинення вогню у війні між Ізраїлем і ХАМАСом.

Цей захід не передбачав юридично обов’язкового припинення вогню, а натомість закликав до “термінових і тривалих гуманітарних пауз і коридорів по всьому сектору Газа на достатню кількість днів для забезпечення повного, швидкого, безпечного і безперешкодного гуманітарного доступу”.

З попередніх проектів також зникли вимоги про “термінове припинення бойових дій”, замінивши їх більш пом’якшеними формулюваннями, які рекомендували створити “умови для сталого припинення бойових дій”.

“Ми знаємо, що це не ідеальний текст, – заявила в п’ятницю в Раді Безпеки Лана Закі Нуссейбех, посол Об’єднаних Арабських Еміратів в ООН. “Ми знаємо, що лише припинення вогню покладе край стражданням”.

Але вона додала: “Мета цього тексту дуже проста: Він є відповіддю на жахливу гуманітарну ситуацію на місцях для палестинського народу, який несе на собі основний тягар цього конфлікту, і водночас захищає тих, хто намагається доставити життєво необхідну допомогу”.
Навіть після того, як Сполучені Штати дали зрозуміти, що не накладуть вето на цей захід, гострі розбіжності збереглися.

Василь Небензя, посол Росії в ООН, звинуватив США в “ганебній, цинічній і безвідповідальній” поведінці на переговорах. Він сказав, що резолюція була вихолощена до такої міри, що дала “Ізраїлю зелене світло для військових злочинів”.

Лінда Томас-Грінфілд, посол США в ООН, заявила: “Я не збираюся відповідати на тираду Росії – країни, яка також створила умови, на які вони скаржаться зараз у своїй неспровокованій війні в Україні”.

Заходи ООН були прийняті в той час, коли ізраїльські війська продовжили наступ на Газу в п’ятницю і наказали жителям центральної частини анклаву негайно переїхати далі на південь. Заклик до евакуації в Аль-Бурейджі – районі в центральній частині Гази, де Ізраїль раніше не зосереджував свій наступ – пролунав у той час, коли військові діяли в північній частині Сектора Газа і навколо південного міста Хан-Юніс.

“Наші сили продовжують посилювати наземні операції на півночі і півдні Гази”, – заявив у четвер увечері контр-адмірал Даніель Хагарі, головний речник ізраїльської армії.

На переговорах з основними арабськими країнами, які просувають резолюцію, Сполучені Штати вимагали негайного звільнення всіх заручників, викрадених під час нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, а також створення механізму, який би дозволив Ізраїлю відігравати певну роль у програмі ООН з перевірки будь-якої допомоги, що надходить до Гази.

Але залишалося невідомим, скільки частин резолюції – включаючи паузу в бойових діях, використання “всіх доступних маршрутів” для доставки допомоги і звільнення всіх заручників – буде виконано. Хоча резолюції Ради Безпеки є юридично обов’язковими, сторони часто ігнорують їх.
Резолюція також втратила частину формулювань попередніх проектів щодо інспекцій допомоги, яка надходить до Гази, і тепер допускає певну участь Ізраїлю. У ній міститься прохання до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша призначити посадовця, який би “консультувався з усіма відповідними сторонами” і відповідав за “сприяння, координацію, моніторинг і перевірку” того, що вантажі допомоги, які надходять до Гази, є гуманітарними за своєю природою.

Значна частина світу втратила терпіння щодо війни Ізраїлю в Газі, де гуманітарна криза поглиблюється з кожним днем. Організація Об’єднаних Націй попереджає про ризик голоду в Газі, де голод і хвороби швидко поширюються, а 1,9 мільйона людей були змушені покинути свої домівки, причому багато з них були витіснені в жалюгідні переповнені притулки на півдні або змушені жити просто неба.

Пані Томас-Грінфілд сказала, що резолюція, запропонована Об’єднаними Арабськими Еміратами, “говорить про серйозність кризи і закликає всіх нас робити більше”.

Вона не пояснила, чому Сполучені Штати утрималися, але сказала, що глибоко розчарована тим, що резолюція не засуджує терористичний напад ХАМАС на Ізраїль.
Пан Гутерріш висловив сподівання, що резолюція допоможе ООН та гуманітарним організаціям доставити більше продовольства, води та медикаментів людям в Газі, але зазначив, що єдиний спосіб по-справжньому вирішити кризу – це припинити бойові дії.

“Гуманітарне припинення вогню – це єдиний спосіб почати задовольняти відчайдушні потреби людей в Газі і покласти край їхньому кошмару”, – сказав він журналістам після голосування.

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан подякував президенту Байдену та іншим офіційним особам США за те, що вони “стояли на боці Ізраїлю” протягом усіх переговорів і “дотримувалися визначених червоних ліній”.

“Резолюція зберігає за Ізраїлем право контролювати і перевіряти допомогу, що надходить до Гази”, – сказав пан Ердан у своїй заяві. Він також розкритикував Раду Безпеки за те, що вона не засудила напад 7 жовтня, і додав: “Зосередженість ООН лише на механізмах допомоги Газі є непотрібною і відірваною від реальності – Ізраїль, в будь-якому випадку, дозволяє ввезення допомоги в будь-якому необхідному обсязі”.

Ріяд Мансур, посол Палестини в ООН, виступив перед Радою з емоційною промовою, стримуючи сльози, розповідаючи історію палестинської дівчинки, яка втратила своїх батьків і двох братів і сестер в результаті ізраїльського авіаудару по їхньому будинку. Пізніше вона також була вбита під час удару по лікарні, сказав він.

“Ця резолюція є кроком у правильному напрямку, – сказав він. “Вона повинна бути виконана і повинна супроводжуватися масованим тиском для негайного припинення вогню – я повторюю, негайного припинення вогню”.

Наразі вантажівки з гуманітарною допомогою, які в’їжджають до Гази, повинні їхати з Єгипту до Керем Шалом в Ізраїлі для перевірки, потім повертатися до Єгипту і перетинати кордон з Газою – процес, який офіційні представники ООН називають обтяжливим і неприйнятним.

Об’єднані Арабські Емірати і Єгипет, який контролює прикордонний перехід Рафах, хотіли, щоб ООН перевіряла вантажі допомоги на наявність зброї та іншої контрабанди, стверджуючи, що це спростить процес. Але Сполучені Штати стверджували, що для того, щоб інспекція була ефективною, до неї має бути залучений Ізраїль.

Представники охорони здоров’я Гази заявляють, що близько 20 000 людей, багато з яких діти і жінки, були вбиті в результаті військового наступу Ізраїлю.
Протягом перших шести тижнів війни Ізраїль регулярно використовував 2000-фунтові бомби – одні з найбільших і найбільш руйнівних – в районах, які він визначив як безпечні для цивільного населення, згідно з аналізом візуальних доказів, проведеним The New York Times. Хоча бомби такого розміру використовують деякі західні збройні сили, експерти з боєприпасів кажуть, що американські війська майже ніколи не скидають їх у густонаселених районах.

Ізраїль розпочав цю кампанію після того, як ХАМАС, який контролює Газу, очолив напад на Ізраїль у жовтні, в результаті якого було вбито 1200 осіб і близько 240 викрадено, кажуть ізраїльські офіційні особи.

Мета ізраїльських військових – покласти край правлінню Хамасу в Газі, знищити або послабити його військовий потенціал до такої міри, щоб він більше не становив загрози для Ізраїлю, а також повернути близько 120 заручників, які залишаються в Газі.

Але поки що вищі лідери ХАМАСу уникають захоплення, а збройні угрупування Гази продовжують обстрілювати Ізраїль ракетами, в тому числі два загороджувальні ракетні обстріли досягли Тель-Авіва і його околиць на цьому тижні.

Політичні коментатори і деякі військові експерти знижують очікування швидкої і рішучої перемоги Ізраїлю.

“Ніхто не повинен уявляти собі ситуацію, коли ми піднімемо прапор на вершині пагорба і скажемо: “Добре, ми перемогли, і тепер Газа буде мирною і безпечною”. Цього не станеться”, – сказав Габі Сібоні, полковник запасу і співробітник консервативного Єрусалимського інституту стратегії і безпеки. “Реальність така, що ми будемо воювати в Газі ще багато років”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ