АКТУАЛЬНО

США ризикують програти Росії та Китаю у війні: підводять інформаційні технології

У Пентагоні поширюється старомодне уявлення про військові стратегії, яке забуває про реальні виклики, що стоять перед країною в сучасному світі. Замість того, щоб адаптуватися до нових умов, США зберігають непродуктивні підходи, орієнтовані на події минулого, і ризикують втратити конкурентну перевагу перед Росією та Китаєм у сфері інформаційних технологій.

Згідно з повідомленням видання Defense One, Пентагон має намір скоротити витрати на ведення інформаційної війни, в той час як Росія та Китай активно розширюють свій вплив в цій сфері. Рішення про зменшення чисельності операторів, зайнятих у підрозділах психологічної служби, може призвести до подальшої втрати США в інформаційній війні.

Росія та Китай вже успішно використовують свої інформаційні ресурси для досягнення своїх політичних та військових цілей. Росія використовує армію “тролів” для маніпулювання дискусіями в соцмережах та створення фейкових новин, які підірвали бажання росіян підтримувати співпрацю з НАТО. Китай в свою чергу впливає на вибори та інформаційні потоки, щоб зберегти свій вплив на регіоні, зокрема на Тайвані.

За словами високопоставленого представника Міноборони США, обидві ці країни інвестували значні кошти у розвиток інформаційних технологій та вже досягли певної переваги над США у цій сфері. Однак американські військові залишаються занадто обережними у проведенні інформаційних операцій через страх перед тиском з боку уряду та громадськості.

Не дивлячись на потенційні скорочення в сфері психологічної війни, важливо визнати вагому роль, яку грають такі оператори в розв’язанні конфліктів та веденні операцій без застосування зброї. Наприклад, сили психологічних операцій вдало переконали багатьох бойовиків угандійської повстанської групи “Господня армія опору” вийти зі складу.

Загалом, потрібно переглянути стратегії військової інформаційної підтримки США та адаптувати їх до сучасних умов, а не втримувати застарілі підходи, орієнтовані на минулі конфлікти. Інакше США ризикують залишитися відстаючими в глобальній боротьбі за інформаційну перевагу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ