АКТУАЛЬНО

Пентагон передбачає прискорення процесу ухвалення рішень щодо летальної зброї з використанням штучного інтелекту

Пентагон має намір впровадити тисячі автономних транспортних засобів із штучним інтелектом до 2026 року, в рамках ініціативи під назвою Replicator. Штучний інтелект вже грає ключову роль у військових операціях США, сприяючи управлінню бойовими діями та розвідці. Основна мета Replicator – прискорити використання штучного інтелекту в американській військовій сфері, уникнути відставання від Китаю.

Завдяки штучному інтелекту, автономні транспортні засоби можуть прогнозувати технічне обслуговування літаків ВПС і відстежувати ворожі сили. За допомогою швидкості обробки даних та покращеної міжмашинної комунікації, цей прогрес може призвести до того, що люди будуть відігравати роль наглядачів.

План Replicator визначено необхідністю впровадження розробок штучного інтелекту, які стали можливими завдяки останнім проривам у галузі машинного навчання. Пентагон має понад 800 проєктів із штучним інтелектом, багато з яких перебувають на стадії тестування і вже підтримують ефективність ведення військових операцій.

Одним із ключових напрямків застосування штучного інтелекту є космос, нова межа військової конкуренції. США прагне не відставати від Китаю в цьому плані та вже використовує автономні технології для відстеження об’єктів у космосі.

Replicator може значно прискорити впровадження повністю автономної летальної зброї, яка масово розгортається у величезних роях дронів. Тим не менше, поки неясно, чи проводить Пентагон обов’язкову оцінку таких систем відповідно до директив 2012 року. Офіційно заявляється, що людина завжди буде мати контроль над ситуацією, проте швидкий прогрес у галузі штучного інтелекту змусить людей виступати в ролі наглядачів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ