АКТУАЛЬНО

Перед смертю у в’язниці Олексій Навальний написав мемуари

За кілька років до смерті в російській в’язниці Олексій Навальний, російський опозиційний лідер, писав мемуари про своє життя та діяльність як продемократичного активіста.

Мемуари під назвою «Патріот» будуть опубліковані в Сполучених Штатах Нопфом 22 жовтня, перший у півмільйона примірників і одночасний випуск у кількох країнах.

Навальний, який здобув світову популярність як запеклий критик російського президента Володимира Путіна, протистояв неодноразовим спробам Кремля змусити його замовкнути шляхом фізичного насилля, арештів і ув’язнення у віддаленій арктичній виправній колонії, де він помер у лютому у віці 47.

Його вдова Юлія Навальна заявила, що книга, в якій розповідається його історія його власними словами, є останнім проявом непокори, і може мати стимулюючий вплив на його послідовників.

«Ця книга є свідченням не тільки життя Олексія, але й його непохитної відданості боротьбі з диктатурою — боротьбі, заради якої він віддав усе, включаючи своє життя», — сказала Навальна. «На її сторінках читачі дізнаються про людину, яку я дуже любила, — людину глибокої чесності та непохитної мужності. Поділившись його історією, ви не тільки вшануєте його пам’ять, але й надихнете інших відстоювати те, що є правильним, і ніколи не втрачати з поля зору цінностей, які справді важливі».
У прес-релізі Нопф сказав, що мемуари «виражають повну впевненість Навального в тому, що змінам не можна протистояти і вони настануть». За словами представника Knopf, Навальний написав весь мемуар сам, продиктувавши деякі частини, а Юлія Навальна працює з видавцем над редагуванням і доопрацюванням рукопису. Книгу вже переклали 11 мовами, пише Навальна на Х , вийде російськомовне видання книги.

Цей проект є делікатнішим завданням, ніж більшість мемуарів високопоставлених політичних діячів. Прихильники Навального та його команда, яка продовжує його роботу, продовжують привертати увагу російської влади, критикуючи Кремль на тлі війни в Україні.

Навальний почав працювати над своїми мемуарами в 2020 році, після того, як пережив майже смертельне отруєння нервово-паралітичною речовиною, напад, який, на думку представників західної розвідки, був замахом на державне вбивство. За словами видавця, книга розповідає про його молодість, його становлення як політичного активіста, його шлюб і сім’ю, його політичну кар’єру як лідера опозиції, а також замахи на його життя та напади на його близьких.

Навальний мав політичні устремління, але йому було заборонено балотуватися на президентських виборах після того, як російський суд виніс обвинувальний вирок за звинуваченнями у шахрайстві, яке багато хто вважав політично мотивованим. Він застосовував свій політичний вплив іншими способами: організовував протести проти Путіна та створював офіси та слідчі групи по всій країні для розкриття корупції.

Значну частину мемуарів Навальний написав, перебуваючи в Німеччині та одужуючи від отруєння. У лютому 2021 року він повернувся до Росії, знаючи, що його, ймовірно, знову затримають або нападуть. Його заарештували в аеропорту, а пізніше йому висунули звинувачення в розтраті та шахрайстві під час судового процесу, який, на думку міжнародних спостерігачів, також був політично мотивованим. У серпні 2023 року його звинуватили в «екстремізмі» та засудили до 19 років. Жорстоке поводження з ним у російських виправних колоніях включало відсутність медичної допомоги та багаторазове перебування в одиночних камерах.

Говорячи про те, чому він вирішив повернутися до Росії, щоб зіткнутися з майже вірогідним ув’язненням і можливою смертю, Навальний сказав, що залишитися у вигнанні відчував себе як зраду своєї справи.

«Я не хочу відмовлятися ні від своєї країни, ні від своїх переконань», — написав Навальний у Facebook у січні, незадовго до смерті. «Я не можу зрадити ні першого, ні другого. Якщо ваші переконання чогось варті, ви повинні бути готові їх відстоювати. І якщо потрібно, то чимось пожертвуйте».

Повернення Навального до Росії призвело до тижневих протестів по всій країні, але врешті вони були придушені в результаті жорсткого придушення Кремлем. Незважаючи на те, що Росія закрила або витіснила незалежні засоби масової інформації та змусила замовкнути багатьох своїх внутрішніх критиків, намагаючись придушити політичну опозицію, Навальний залишався гучною та впливовою фігурою, яка стала втіленням продемократичного руху в країні, що перебуває в облозі.
Навальний залишався присутнім у соціальних мережах навіть за ґратами та залишався лютим критиком Путіна. Його команда, яка жила і працювала в еміграції, продовжувала публікувати викриття корупції в Росії. За словами видавця, він також продовжував працювати над книгою, яка включає ніколи раніше не бачене листування з в’язниці.

У Росії тисячі його послідовників зібралися на його похорон, незважаючи на ризик бути заарештованими російською владою. Біля церкви на околиці Москви, де проходила служба, люди в натовпі скандували фрази на кшталт «Любов сильніша за страх» і «Спасибі, Олексій».

Навіть після його смерті ті, хто прагне продовжити роботу Навального та розширити його спадщину, стикаються з погрозами та нападами. Минулого місяця на Леоніда Волкова, який був одним із головних організаторів Навального, напали з молотком і сльозогінним газом біля його будинку в столиці Литви.

Навальний добре усвідомлював, що його активність ставить його під загрозу, але залишався життєрадісним, зухвалим, з іронічним, жартівливим обличчям, що допомогло стимулювати його вірусну онлайн-активність.

«Я намагаюся не думати про це багато, — сказав він в інтерв’ю CBS News у 2017 році. — Якщо ви почнете думати про те, які ризики я маю, ви нічого не зможете зробити».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ