АКТУАЛЬНО

Перемога Трампа залишить Київ наодинці з Росією

На тлі наближення президентських виборів у США, український президент Володимир Зеленський уважно стежить за політичною ситуацією в Америці. Як зазначає видання The Guardian, цей інтерес не є випадковим — можливе повернення Дональда Трампа до Білої домівки може суттєво вплинути на майбутнє України. Вибори президента США можуть визначити не лише внутрішню політику країни, але й долю міжнародних партнерів, таких як Україна.

Камала Гарріс у разі перемоги, напевно, продовжить політику Байдена щодо України, однак якщо в Білий дім повернеться Трамп, то він може припинити військову підтримку Києва або зробити її перехідним етапом до мирного врегулювання, бажано під його керівництвом. У розмові із Зеленським кандидат від республіканців виступив за «справедливий мир», проте Україна побоюється, що він закриє їй двері в НАТО і дозволить Росії зберегти завойовані території.

На думку Трампа, озброєння України не відповідає інтересам США: мільярди доларів витрачаються на заздалегідь програну війну, хоча вони потрібні для розв’язання гострих проблем американців і відбиття реальних зовнішніх загроз. Головним ворогом екс-президент називає не Росію, а Китай, на якому хоче зосередити увагу.

Україна не опустить тут же зброю, якщо Трамп виграє вибори. Києву вистачить запасів на кілька місяців, до того ж, Європа продовжить його підтримувати. Однак станом на кінець квітня США надали Україні військової допомоги на $50,4 млрд, тоді як 10 інших донорів із НАТО разом узяті – $42 млрд. Якщо Вашингтон припинить підтримку, союзники не зможуть його замінити, і ЗСУ зрештою опиниться без зброї.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ