АКТУАЛЬНО

Перша партія гуманітарної допомоги США досягла Сектору Гази за допомогою нового плавучого пірсу

Американські військові підтверджують, що перша партія гуманітарної допомоги успішно прибула до Сектору Гази за допомогою нового плавучого пірсу. Велика Британія, зокрема, надала 8400 тимчасових наметів, які вже були доставлені до цієї області. Прем’єр-міністр Ріші Сунак зазначив, що ще близько 500 тонн британської допомоги, включаючи намети, гігієнічні набори та автонавантажувачі, прибудуть найближчими тижнями.

Однак він підкреслив, що морський шлях – це лише один із аспектів відповіді на гуманітарну кризу в палестинському анклаві. Сунак закликав до відкриття більшої кількості наземних маршрутів, зокрема через КПВВ “Рафах”, для безпечної доставки значно більшого обсягу допомоги місцевому населенню.

Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що американська допомога наразі надходить на Кіпр і перевіряється ізраїльською владою перед доставкою до Сектору Гази. Він застеріг, що відкриття контрольно-пропускного пункту “Рафах”, що контролюється Ізраїлем, є невідкладним. Ізраїль і Єгипет звинувачують один одного в закритті цього пункту.

Очікується, що плавучий пірс забезпечить доступ до 90 вантажівок гуманітарної допомоги на перший етап, і ця кількість збільшиться до 150 після його повного введення в експлуатацію.

В контексті нападів ХАМАСу 7 жовтня 2023 року на Ізраїль та наступної відповіді з боку Ізраїлю кількість постачань продовольства та інших товарів до Сектору Гази значно зменшилася. Ізраїль припинив або суттєво обмежив доступ до продовольства, води, медикаментів, електроенергії та іншої допомоги до цієї палестинської області, де проживає 2,2 мільйона людей.

В кінці квітня Сполучені Штати повідомили, що побудують плавучий пірс для доставки гуманітарної допомоги до Сектору Гази. Це рішення було ухвалене в контексті можливого вторгнення Ізраїлю в місто Рафах, куди втекло близько мільйона палестинських біженців. За кілька тижнів Міністерство оборони США повідомило про завершення будівництва пірсу, яке, за оцінками Пентагону, обійшлося США щонайменше у 320 мільйонів доларів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ