АКТУАЛЬНО

Свідоме визнання та кроки до визволення від психологічного насильства

Насильство в сім’ї – це не лише фізична шкода, завдана іншій особі. Часто воно виявляється у формі вербальних нападів, образ, звинувачень або приниження. В рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”, спрямованої на запобігання психологічному насильству та його визнання, психологиня “Фонду Маша” ділиться важливою інформацією.

Психологічне насильство представляє собою форму домашнього насильства, де агресор використовує словесні напади, загрози, приниження, переслідування та залякування, з метою встановлення контролю над життям іншої особи. Це також включає бездіяльність, яка може бути формою насильства, зауважує психологиня Центру “Незламна” Юлія Галаган.

Важливо відрізняти ізольовані конфлікти в родині чи неприємності від психологічного насильства, яке є свідомою поведінкою з метою контролю над іншою особою. Психологічне насильство проявляється через контроль, знецінення, ігнорування, ізоляцію та переслідування.

Серед ознак психологічного насильства є газлайтинг, що включає маніпуляції для ставлення постраждалої особи у сумнів щодо свого сприйняття дійсності. Батьки також можуть вчиняти психологічне насильство щодо своїх дітей, виправдовуючи це своїм досвідом та методами виховання.

Розпізнати психологічне насильство можна за ознаками, такими як контроль над життям, знецінення, ігнорування потреб, ізоляція та переслідування. Постраждалі часто почують звинувачення та можуть потрапляти в газлайтинг.

Психологічне насильство може призвести до серйозних наслідків, таких як зниження самооцінки, розвиток депресії, тривожних розладів та посттравматичного стресового розладу. Циклічність психологічного насильства включає фази зростання напруги, безпосереднього насильства, перемир’я та “медового місяця”, що може перетворитися на постійність насильства.

Якщо особа розуміє, що стає жертвою психологічного насильства, важливо звернутися до професіоналів, таких як психологи та психотерапевти. Встановлення кордонів, відкритої розмови про власний досвід та дбання про фізичне здоров’я можуть допомогти позбавитися від психологічного насильства. Збереження доказів також є важливим, оскільки психологічне насильство є злочином за законодавством України. Організація “Фонд Маша” надає підтримку жінкам і дітям, які стикаються з психологічними наслідками війни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ