АКТУАЛЬНО

Перша вітротурбіна нового вітряного парку встановлена в горах Закарпаття

На Закарпатті завершили монтаж першої вітротурбіни вітропарку “Островський” в гірському селі Нижні Ворота, розташованому на кордоні Львівської та Закарпатської областей. Про це повідомила Ольга Поштак, заступник директора із зв’язків з громадськістю ТОВ “Френдлі Віндтехнолоджі”.

Вітротурбіна вітряного парку має одиничну встановлену потужність 4,8 МВт, висоту башти 120 м і діаметр ротора 152 м. Проект впроваджується компанією “УК “Вітряні парки України”, яка переїхала на Закарпаття після повномасштабного вторгнення на сході країни.

Цей вітроенергетичний проєкт є першим із запланованих десяти вітротурбін для встановлення. За технічними характеристиками його визнали “вітротурбіною середнього розміру” у порівнянні з іншими вітротурбінами в Україні.

Щодо назви “Островський”, вона пов’язана з початковим плануванням розташування вітропарку у селі Острів на Миколаївщині. Проєкт у цьому регіоні був скасований через повномасштабну війну.

Наразі встановлений вітряк не працює, оскільки не підключений до мережі. Однак загальна встановлена потужність запланованої вітроелектростанції становить 80 МВт, що забезпечить електроенергією 50 тис. домогосподарств на рік.

Представниця компанії також наголосила на соціальному партнерстві, де передбачено направлення 3% доходу від продажу електроенергії до бюджету Нижньоворітської громади. Це становить практично півтора мільйона гривень щорічно.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ