АКТУАЛЬНО

Підозрюваний у корупції Максим Немчинов продовжує збагачуватись

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрюють колишнього заступника міністра енергетики Максима Немчинова, екснардепа Володимира Вечерка та колишнього директора держпідприємства «Укрвугілля» Віталія Зюзька в організації корупційної схеми, що завдала державі збитків на майже 12 мільйонів гривень.

Суть підозр

На думку слідства, у липні 2022 року, в умовах обмеженого ринку вугілля через військові дії, Кабінет Міністрів зобов’язав державне підприємство «Укрвугілля» постачати вугілля лише певним виробникам електроенергії, зокрема ПАТ «Центренерго». Однак Вечерко, власник ТОВ «Інтербіс», спільно з Немчиновим змусили Зюзька продати вугілля компанії Вечерка, яка мала борг перед «Укрвугілля» понад 50 мільйонів гривень.

В результаті «Укрвугілля» поставило приватній компанії майже 24 тисячі тонн вугілля, яке було перепродано з надлишком на суму близько 20 мільйонів гривень. «Центренерго», в свою чергу, недоотримало 12,5 тисяч тонн вугілля і змушене було викупити його за значно вищою ціною, переплативши майже 12 мільйонів гривень.

Професійний бекграунд фігур

  • Максим Немчинов: Протягом 20 років працював у енергетичній галузі, обіймав посади в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, зокрема заступника міністра з липня 2020 до грудня 2021 року. Під час роботи над Концепцією реформування вугільної галузі міг бути залучений до розробки схем, що зараз потрапили під слідство.
  • Володимир Вечерко: Був депутатом Верховної Ради 7-го скликання, пройшов до парламенту за списками «Партії регіонів». Після розпуску парламенту влітку 2014 року займався бізнесом.
  • Віталій Зюзько: Очолив «Укрвугілля» у липні 2022 року.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) не вжив жодних заходів проти Максима Немчинова, попри його підозру у корупційній схемі. Це рішення ухвалила слідчий суддя Лариса Задорожна, яке вже оскаржили до Апеляційної палати ВАКС.

Журналістські розслідування

Розслідування Bihus.Info вказує на збагачення родини Немчинова на фоні підозр у корупційних схемах. Попри ці звинувачення, Немчинов продовжує брати участь у нових конкурсах на посади, що викликає питання про ефективність антикорупційних заходів і можливе саботаж управлінських функцій. Зараз посадовець живе в новенькому котеджі за 35 мільйонів гривень на березі Київського моря та має оновлений автопарк. А ще Максим Немчинов має підозру за організацію схеми на продажі вугілля. Невдовзі після цієї схеми 2022 року родина й розпочала збагачуватись

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ