АКТУАЛЬНО

Підсумок саміту НАТО для України – зі зброєю, але без членства

Україна залишає саміт НАТО з “незворотнім” шляхом до членства, колишній президент Дональд Трамп хоче обмежити обмін розвідданими з НАТО, якщо він повернеться до Білого дому, а союзники прагнуть зміцнити свої можливості у сфері кібернетики та штучного інтелекту, пише The Foreign Policy.

На саміті НАТО Україна отримала багато чого – але тільки не те, що хотіла. Протягом кількох місяців напередодні саміту Україна та її найактивніші прихильники наполягали на тому, щоб Київ отримав офіційне запрошення вступити в НАТО. Вашингтон і Берлін із самого початку зруйнували ці плани. Тому більша частина роботи саміту щодо України зводилася до того, щоб зібрати втішні призи для країни і заповнити давні прогалини в її запитах на військову допомогу, а потім зв’язати все це в новий великий пакет підтримки.

Деякі з нових обіцянок являють собою важливу військову допомогу, яка може надати реальну підтримку Україні на полі бою. Серед них – нові системи ППО Patriot, винищувачі F-16 з Данії та Нідерландів і навіть ескадрилья винищувачів МіГ-29 з Польщі. Адміністрація Байдена також виступила за те, що вона назвала “мостом” до членства України в НАТО, що включатиме нарощування спільних програм навчання, створення нової командної структури НАТО для координації військової допомоги, яка надходить до України, і направлення до Києва нового постійного посланника альянсу.

Але кілька чиновників альянсу зі Східної Європи, хоча й посміхаються на публіці, кажуть, що розчаровані тим, що НАТО не змогло зробити більше – зокрема надіслати Україні таке бажане офіційне запрошення приєднатися до альянсу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ