АКТУАЛЬНО

Поліцейські отримають необмежений доступ до житла власників зброї: юрист проаналізував новий законопроект

Законопроєкт щодо цивільного обігу зброї, який розглядається у Верховній Раді, викликає сумніви та обурення в експертного середовища. Юрист Євген Пронін розглянув ключові положення законопроєкту та висловив свою думку про ризики, які вони можуть нести.

За його словами, пропозиції, внесені до законопроєкту, можна вважати “дикими”. Серед ключових положень є обмеження на придбання короткоствольної нарізної вогнепальної зброї, яке передбачає вік від 30 років та наявність 5-річного попереднього володіння іншою дозволеною зброєю. Також передбачається кримінальна відповідальність за незаконне поводження з гладкоствольною зброєю, що замінює існуючу адміністративну відповідальність.

Окремою темою стає носіння нагородної зброї, яке буде дозволено вже з моменту отримання нагороди, навіть для осіб з 18 років. Зброя такого типу буде дозволено носити протягом дії змін до закону.

Згідно з законопроєктом, працівники МВС матимуть необмежений доступ до житла власників зброї для проведення перевірок у будь-який час. Крім того, власники зареєстрованої зброї можуть стати об’єктом кримінальної відповідальності, включаючи позбавлення волі до трьох років, за носіння власної зброї.

Юрист також зауважив, що законопроєкт передбачає обов’язкове повідомлення органам цивільної авіації про транспортування зброї за межі області, що може суттєво обмежити стрілецьку діяльність та збільшити об’єми травматичної зброї.

Експерт визначив пропозиції як “дикі” та висловив занепокоєння стосовно їх можливих наслідків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ