АКТУАЛЬНО

Попри загальноприйняту ідею, мозок не виявляє здатності до перебудови

Вчені з Кембриджського університету та Університету Джона Хопкінса опублікували статтю в журналі eLife, в якій вони висловлюють сумніви в тому, що мозок може перебудовуватися для компенсації втрати зору, ампутації чи інсульту. Вчені вважають, що популярна ідея про те, що мозок перепрофілює себе для виконання нових функцій, є помилковою.

Професори Тамар Макін та Джон Кракауер вважають, що, навпаки, мозок навчається використовувати вже існуючі, але приховані здібності. Вони розглядали десять досліджень, які вважалися прикладами пластичності мозку, та вказали на те, що мозок не створює нові функції в раніше не пов’язаних з ним областях, а просто використовує наявні можливості.

Ідеї про те, що мозок може реорганізовуватися після травми, виникли на основі історій про сліпих людей, які розвивають надзвичайні здібності ехолокації та інші ситуації, де люди відновлюють рухові функції після інсульту. Проте, вчені стверджують, що ці історії можуть бути результатом навчання та удосконалення існуючих здібностей, а не повністю нової організації мозку.

Вчені підкреслюють важливість розуміння меж пластичності мозку для реабілітації та формування реалістичних очікувань пацієнтів і лікарів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ