АКТУАЛЬНО

Посла України в Індії викликали до МЗС через висловлювання Зеленського

У понеділок, 15 липня, Індія висловила своє невдоволення позицією України після критичних зауважень президента Володимира Зеленського на адресу прем’єр-міністра Нарендри Моді. Обговорення відбулося між Міністерством закордонних справ Індії та послом України, що свідчить про серйозність ситуації.

До цього Зеленський розкритикував зустріч Моді з президентом Росії Володимиром Путіним під час його недавнього візиту до Москви, назвавши її “руйнівним ударом по мирних зусиллях”. Він підкреслив, що “сумно бачити, як лідер найбільшої в світі демократії обіймає найвідомішого злочинця”. Ця заява викликала негативну реакцію з боку Індії.

У відповідь на коментарі Зеленського, Міністерство закордонних справ Індії викликало українського посла для обговорення інциденту. Це рішення демонструє, що Делі серйозно ставиться до висловлювань українського лідера та їх впливу на двосторонні відносини. Крім того, Індія вирішила відкласти засідання спільної робочої групи з питань культури, що може свідчити про намір переглянути співпрацю з Україною.

Прем’єр Моді здійснив дводенний візит до Росії на 22-й щорічний саміт Індії, що проходив після трирічної перерви. Останній саміт відбувся у грудні 2021 року за участю Путіна. Візит Моді підкреслив важливість економічного партнерства між країнами, і прем’єр-міністр зазначив: “Візьмемо війну, будь-який конфлікт чи терористичні акти: будь-яка людина, яка вірить у людяність, відчуває біль, коли гинуть люди, а особливо коли гинуть невинні діти”.

Індійсько-українські відносини завжди залишалися складними через кілька факторів. По-перше, військові зв’язки України з Пакистаном викликали стурбованість Делі. По-друге, критика з боку України ядерних випробувань Індії в 1998 році, а також опозиція до позиції Індії щодо Кашміру в ООН значно ускладнюють дипломатичні відносини між країнами.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ