АКТУАЛЬНО

Президент Ірану Ебрагім Раїсі загинув в аварії вертольота

Стало відомо, що президент Ірану Ебрагім Раїсі загинув під час аварії вертольота. Цю інформацію офіційно підтвердили іранські власті, викликавши хвилю скорботи та занепокоєння як всередині країни, так і за її межами.

Крім нього загинули ті, хто летів із ним:

– Хосейн Амір Абдоллахіян, міністр закордонних справ Ірану,

– Малік Рахматі, губернатор Східного Азербайджану,

– Мухаммед Алі аль-Хашем, імам Тебріза.

А також чотири члени екіпажу.

На фото – кадри з місця аварії.

Що буде далі після загибелі іранського президента Ебрахіма Раїсі?

За конституцією, тимчасовим главою держави стає перший віцепрезидент. Цю посаду обіймає Мохаммад Мохбер. Оголосити про це можуть найближчим часом в урядовому зверненні, пишуть іранські ЗМІ.

Далі протягом 50 днів мають відбутися нові вибори президента Ірану. Влада заявляє, що в управлінні країною на цей період нічого не змінюється.

Агентство Reuters пише, що 68-річний Мохаммад Мохбер вважається близьким до верховного лідера Ірану Алі Хаменеї. Він очолював інвестиційний фонд Setad, пов’язаний із верховним лідером, який перебуває під санкціями США.

При цьому сам віцепрезидент зараз не під санкціями.

Як повідомляють джерела видання, Мохбер входив до групи іранських чиновників, які відвідали Москву в жовтні і домовилися про постачання ракет і безпілотників для РФ.

Тобто, він був повним прихильником лінії ультраконсервативного президента Раїсі. Вона полягала у військовому зближенні з РФ, жорсткій лінії у відносинах із Заходом, а також відмові від долара в розрахунках.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ